Bielorușii au ieșit la proteste a șaptea duminică la rând! Au fost reținuți peste 450 de protestatari, printre care și o femeie însărcinată
Embed:
Bielorușii au ieșit la proteste a șaptea duminică la rând! Au fost reținuți peste 450 de protestatari, printre care și o femeie însărcinată

În Belarus continuă protestele antiguvernamentale. Zeci de mii de oameni au ieșit ieri în stradă pentru a șaptea duminică la rând. Potrivit Ministerului de Interne, pe întreg teritoriul țării au avut loc 24 de manifestații, la care au participat în jur de 20 de mii de oameni. În total, au fost reținuți 450 de protestatari. Presa de opoziție din Belarus scrie că o femeie însărcinată a fost târâtă pe jos și băgată cu forța într-o dubă.

Duminică dimineață, belarușii au luat cu asalt străzile Minskului și ale altor orașe. Oamenii au scandat lozinci precum "Trăiască Belarus!" și "Noi suntem puterea".

În orașul Brest au avut loc confruntări violente între protestatari și ofițerii de securitate, care au folosit gaze lacrimogene și au tras focuri de avertizare.


Ministerul de Interne a explicat că a folosit gaze lacrimogene și o grenadă acustică pentru a preveni atacurile protestatarilor asupra forțelor de ordine. Iar în urma acțiunilor de protest din orașul belarus Grodno o femeie însărcinată a fost târâtă și reținută de ofițerii de securitate.


Sâmbătă, alte câteva sute de manifestanți au ajuns pe mâinile milițienilor în urma marșului femeilor desfășurat la Minsk. Printre cei urcați cu forța în dube a fost și o pensionară de 73 de ani, devenită simbol al protestelor din Belarus după ce a fost filmată cum îi sfida pe oamenii legii.
Protestele din Belarus au început în data de 9 august, în urma alegerilor prezidențiale, câștigate de Alexandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani. Rezultatele scrutinului prezidențial au fost contestate de Uniunea Europeană. Astăzi, președinții României, Poloniei și Lituaniei au semnat o declarație comună privind situația din Belarus. Cei trei șefi de stat susțin construirea unui parcurs democratic al republicii și se oferă să pună la dispoziția autorităților de la Minsk sprijin pentru inițierea unor reforme politice și economice. Ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, a avut și un mic-dejun de lucru cu liderul de opoziție din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. În cadrul întrevederii, oficialul român și-a exprimat aprecierea pentru curajul celor care luptă în această perioadă pentru drepturilor lor. El a reiterat faptul că România susține adoptarea de sancțiuni autorităților de la Minsk. Recent, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care anunță că după 5 noiembrie, când expiră vechiul mandat al lui Lukașenko , nu îl va mai recunoaște drept președinte al Republicii Belarus. Potrivit europarlamentarilor, în Belarus trebuie să aibă loc alegeri noi, libere și corecte.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.