Bonusuri salariale la primărie pe timp de pandemie. Aleșii CMC au decis ca funcționarii municipali să primească un salariu drept primă
Embed:
Bonusuri salariale la primărie pe timp de pandemie. Aleșii CMC au decis ca funcționarii municipali să primească un salariu drept primă

În plină pandemie de COVID-19 și cu un deficit bugetar de aproape 300 de mii de lei, consilierii municipali au decis ca funcționarii din cadrul Primăriei Chișinău să primească bonusuri salariale. Mai mult, în document nu este indicată sursa de finanțare pentru acordarea acestor sporuri. Votul nu a trecut fără replici tăioase, iar unii consilieri au recunoscut că decizia ar putea rămâne pe hârtie, dacă nu vor fi identificați banii necesari.

Documentul prevede un ajutor material în mărimea unui salariu de funcție pentru angajații Primăriei Capitalei. Excepție fac angajații din aparatul Primăriei, din preturile de sector și din direcțiile care au primit sancțiuni disciplinare în ultimii doi ani. Nu vor beneficia de sporuri nici persoanele care figurează în calitate de inculpați în dosare penale.


"Înainte de votare, doar vreau să fac o mențiune că proiectul dat de decizie nu presupune sursa de finanțare, sursa de acoperire a cheltuielilor. Doar vă zic cum este, decizia vă aparține."

Unii consilierii însă au trecut cu vederea această precizare.

"Pe rând, deodată raportorul și pe urmă. Domnișoară, nu vă prinde obrăznicia, să știți."


Aleșii municipali au recunoscut că, în lipsa sursei de finanțare, acest proiect ar putea să rămână doar pe hârtie. Liberalul Dorin Chirtoacă susține că valoarea cheltuielilor estimate ar putea ajunge până la aproximativ opt milioane de lei.

"Până la sfârșitul anului, Primăria să nu facă cheltuieli, acolo unde ele nu sunt necesare, pentru a-și păstra un sold disponibil de 7,8 milioane de lei, cel puțin, cât este necesar pentru acoperirea acestor cheltuieli."


"Deja mi-i rușine de angajații Primăriei, de atâtea ori insistă. Eu votez, dar fac o prognoză. Efectiv, de procedură, domnule președinte, o să vedeți că e cam dubioasă decizia."


"Era de datoria Executivului ca, de la sfârșitul anului trecut și până în momentul de față să găsească și surse de finanțare, și noi resurse, la urma urmei."

Prezenți la ședință, funcționarii publici au menționat că au nevoie de ajutor financiar, deoarece salariile lor sunt prea mici.


"Ne este foarte greu să vă spun astăzi că noi nu doar existăm, încercăm să venim la serviciu, să găsim o sursă, ca să mergem acasă cu zece sau cu 50 de lei, de la un coleg."

Într-un final, proiectul a fost supus votului. Procedura a durat mai bine de jumătate de oră, pentru că reprezentanții Partidului Politic "Șor" au refuzat să își exprime votul înaintea socialiștilor.


"- Șor!
- Socialiștii, vă rog.
- Hai împărțiți-vă cine e primul și cine e ultimul."


"Colegi, este un rând, este o tradiție, dacă nu vreți regulament, se începe dintr-o direcție, se duce în alta. De ce cineva trebuie să își impună în timpul votului regulile sale?"


"Trebuie de spus că domnul Burgudji joacă șah mai bine decât unii care pretind să fie mari șahiști."


Valerii Klimeko a explicat de ce nu s-a grăbit să își expună votul.

"Nu ne-am grăbit pentru că au fost discuții diferite. Unii din fracțiunea socialiștilor ne-au rugat să nu susținem acest proiect. Dar, pe de altă parte, eu văd avizul comisiei, unde s-a votat unanim pentru acest proiect, majoritatea în această comisie o au tot socialiștii. De asta, suntem în ceață."

În final, proiectul a fost votat unanim. La următoarea ședință a CMC reprezentanții Primăriei urmează să anunțe dacă au identificat resursele financiare pentru acordarea premiilor.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.