Buncărele militare din pădurea de lângă Olișcani, demolate. Ecologiștii și pădurarii spun că lucrările sunt ilegale
Embed:
Buncărele militare din pădurea de lângă Olișcani, demolate. Ecologiștii și pădurarii spun că lucrările sunt ilegale

Buncărele militare de la Olișcani, Șoldănești, construite în perioada sovietică în pădurea de lângă localitate și, considerate, pe timpuri obiecte strategice de importanță unională, au început să fie demolate.
Lucrările s-ar efectua însă ilegal, susțin ecologiștii și pădurarii, întrucât agentul economic, responsabil de acestea, ar fi intrat abuziv cu tehnica grea în pădure, iar contractul pentru demolare ar fi expirat.
Ultimul neagă acuzațiile și spune că are toate actele necesare pentru demolare.

Teritoriul unde au fost demarate lucrările se întinde pe o suprafață de 196 de hectare și include mai multe construcții, inclusiv cele două buncăre militare părăsite. Ambele au câte 13 etaje în pământ, iar pereții din beton sunt acoperiți cu un strat gros din fier.


"Muncitorii au reușit până acum să demoleze cîteva construcții. Lucrările au avansat, iar acum, din cîte puteti vedea, lucrătorii au început să distrugă betonul din jurul primului buncher și să extragă metalul."


Pe șantier am găsit doi muncitori.


"Ce lucrări urmează să faceți aici?
- Demolări.
- Dar cât de legal este acest lucru?
- Oficial activăm."


Ulterior, aceștia s-au făcut nevăzuți. Șeful Ocolului Silvic Olișcani, Alexei Andronic, susține că agentul economic a adus tehnica în pădure la mijlocul lunii iulie, fără a avea acte permisive.


"Noi i-am preântâmpinat, ne aflăm în fondul forestier de stat. Nu au vrut să ne deie nici o explicație.
- Nu aveți pârghii pentru a-i scoate din fondul forestier?
- Pârghii noi nu avem. Fiindcă ei nu i-au nici o atitudine față de preântâmpinările noastre."


Inspectorii pentru protecția mediului au amendat agentul economic cu 9 mii de lei pentru poluare.


"Chiar la urma urmei noi să spunem că obiectul trebuie să fie demolat. Dar trebuie să fie un plan, trebuie să fie permisiunea de la Moldsilva ca să aibă acces la acest obiect. Ne-am documentat, am examinat și am întocmit un proces verbal în baza deșeurilor împrăștiate și depozitate în fondul forestier. "


Pădurarii spun că au somat agentul economic să stopeze lucrările, dar acesta a refuzat, motivând că are toate actele în regulă. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție din Șoldănești au confirmat acest lucru și ne-au comunicat că nu pot interveni. Directorul Întreprinderii Silvice Șoldănești, Anatol Cojocaru, este însă de o altă părere. Acesta susține că teritoriul fostei baze militare a trecut în gestiunea Moldsilva în 1996. În 2004, întreprinderea a încheiat un contract cu un agent economic care și-a asumat angajamentul să demoleze până în 2008 o parte dintre construcții de pe terenul aferent buncărelor, iar ulterior zona să fie împădurită. Lucrările însă au fost efectuate parțial, iar în prezent, potrivit șefului Întreprinderii Silvice, contractul nu mai este valabil, iar orice intervenție pe terenurile gestionate de Moldsilva, sunt ilegale.


"În ce măsură aceste contracte sunt juridic valabile, și așa mai departe, eu cred că trebuie să o demonstreze însăși companiile date, în condițiile date, în instanța de judecată."


Directorul companiei care efectuează lucrările de demolare a buncărelor, neagă toate acuzațiile. Am încercat să-i oferim dreptul la replică, însă a închis telefonul și nu ne-a mai răspuns la apeluri. Lucrările de construcție a bazei militare din apropierea satului Olișcani, raionul Șoldănești au început în 1985. Aici urma să fie dislocat un punct de comandă de rezervă pentru Statul-Major al Direcției Sud-Vest al Statului-Major al Forțelor Armate ale Tratatului de la Varșovia. Pentru construcția obiectului strategic, autoritățile sovietice ar fi folosit materiale de cea mai înaltă calitate.
În 1991, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, proiectul a fost întrerupt, iar lucrările nu au mai fost duse până la capăt.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.