Bunuri ale Victoriabank ar fi fost puse sub sechestru. Reacția băncii: Vom apela la toate căile legale pentru a ne proteja
Embed:
Bunuri ale Victoriabank ar fi fost puse sub sechestru. Reacția băncii: Vom apela la toate căile legale pentru a ne proteja

Victoriabank reclamă acțiuni ce reprezintă o amenințare a stabilității financiar-bancare și o piedică în dezvoltarea țării și anunță că acționarii internaționali ai săi, Banca Transilvania și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, vor apela la toate căile legale pentru a proteja banca. Reacția vine după ce portalul deschide.md a publicat o decizie a unei instanțe de judecată prin care s-au pus sub sechestru mai multe bunuri ale Victoriabank. Instituția bancară se arată surprinsă de faptul că aceste informații circulă în spațiul public fără ca banca să fi fost anunțată despre decizia instanței. Procuratura Generală a precizat că nu comentează subiectul, fără a confirma sau infirma veridicitatea informației privind aplicarea sechestrului.

Dintr-un fragment al deciziei instanței, publicat de deschide.md, reiese că au fost puse sub sechestru cel puțin 14 automobile și cel puțin patru conturi bancare, ce aparțin Victoriabank. În același timp, deschide.md scrie că s-a aplicat sechestru pe autoturisme, bunuri imobile, valori mobiliare de stat și valori nominale a acestora în suma totală de aproximativ 2,3 miliarde de lei. În decizia instanței se precizează că sechestrul pe bunurile Victoriabank este aplicat în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și eventualei confiscări speciale.

Într-un comunicat de presă, Victoriabank se arată surprinsă de includerea sa în acest caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar din Republica Moldova cu șase ani în urmă. De asemenea, instituția precizează că, după reformele interne începute în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorități, dar pentru a demonstra acest lucru, Victoriabank colaborează cu autoritățile.

De notat că la sfârșitul lunii mai, în spațiul public au apărut imagini video de la audierea lui Veaceslav Platon de către procurori în timp ce acesta încă se mai afla în detenție. Platon le-ar fi explicat procurorilor prin ce modalitate statul ar putea intra în posesia a 40% din acțiuni Victoriabank în contextul dosarului penal privind frauda bancară.

'' Eu aș cere două miliarde de lei, ulterior, alte două miliarde de lei ca dobândă, iar ei vor fi nevoiți să facă emisii suplimentare de acțiuni.
Ulterior, statul va avea dreptul asupra a 40% din acțiunile „Victoriabank”. Aș anula toate emisiile și aș intra în posesia a 40% din acțiuni. ''

La un moment dat, o persoană din sală, care nu apare în imagini, dar a cărui voce seamănă cu cea a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, spune că schema propusă de Platon este în stil banditesc. În plus, acesta i se adresează cu apelativul ''Alexandr Dmitrivici''.

'' - Este în stil banditesc, Slava!
- Nu este în stil banditesc, este corect și este conform legii. Alexandr Dmitrivici așa este legea. Dacă legea ne permite. Noi doar suntem juriști. ''

Anterior, Procuratura Generală a confirmat veridicitatea imaginilor, dar a precizat că este vorba despre o scurgere de informații.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.