Buteliile cu gaz, interzise în apartamente! Un regulament de folosire a acestora, elaborat de autoritățile Capitalei
Embed:
Buteliile cu gaz, interzise în apartamente! Un regulament de folosire a acestora, elaborat de autoritățile Capitalei

Folosirea buteliilor cu gaz în apartamente ar putea fi interzisă. Autoritățile Capitalei au anunțat că pregătesc un proiect de decizie în acest sens care va fi propus spre aprobare Consiliului Municipal la următoarea ședință.

Potrivit autorităților, locatarii nu pot instala nici acum butelii în apartamente, doar că niciun regulament nu prevede expres această interdicție. Responsabilii îi îndeamnă pe oameni să anunțe dacă știu persoane care folosesc ilegal butelii de gaz, pentru a preveni alte tragedii.  

Reprezentanții Agenției pentru Supraveghere Tehnică spun că normativele în vigoare prevăd instalarea buteliilor cu gaz lichefiat doar în blocurile cu două etaje. Sistemul de control a celor care le folosesc a funcționat bine până în anii 90, iar responsabilă era compania Moldovagaz. Era o bază de date a consumatorilor casnici care aveau în locuințe butelii, funcționau puncte de îmbuteliere și transport special care le aduceau consumatorilor. Acum însă, în legislație este un gol. 

"La momentul actual sistemul este distrus complet. La începutul anilor 90 când s-a liberizat piața gazelor toată infrastructura gazelor a fost vândută diferitor agenți economici. Comparativ cu sistemul de gaze naturale, în sistemul de gaze lichefiate există un gol în legislație. Nu este reglementată procedura de furnizare, utilizare la consumatori casnici", a afirmat inspectorul principal Agenția pentru Supraveghere Tehnică, Vladimir Arion.

Legislația, aprobată încă în perioada sovietică, prevedea că blocurile ce au mai mult de 10 etaje nu puteau fi dotate cu rețele de gaze naturale. Conform noilor norme de proiectare, clădirile construite în prezent, care au până la 16 etaje, pot fi conectate la rețeaua de gaze doar dacă sunt îndeplinite cerințe speciale ale furnizorului. În cazul în care blocul are mai mult de 16 etaje, imobilul este conectat doar la energie electrică.

"Este foarte clar, dacă nu se permite gazificarea, atunci buteliile de gaz cu atât mai mult nu pot fi utilizate", a menționat viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

Până la aprobarea unui regulament la nivel național, Primăria Capitalei își dorește un document aprobat la nivel local, care va interzice folosirea buteliilor cu gaz în apartamente.

"Dacă oamenii nu înțeleg, înseamnă că trebuie să facem și acest lucru. Pentru ședința următoare vom pregăti un asemenea proiect de decizie. Vom încerca să specificăm expres că nu se poate în blocurile de locuit", a precizat viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

Despre necesitatea unor reglementări clare în legislație s-a discutat și duminică, la Comisia pentru Situații Excepționale, convocată de premierul Pavel Filip.

"Lipsește un act normativ care ar reglementa exploatarea buteliilor în uz casnic. La fel, lipsește un act normativ care reglementează exploatarea gazului lichefiat în uz casnic. Sunt două probleme", a spus șeful Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Ghenadie Sajin.

"Nu mai trebuie să fie o problemă. Noi am discutat la tema aceasta nu o singură dată. Știu că erau și niște proiecte. Haideți să revenim urgent acum să vedem la ce stadiu suntem în situația dată", a declarat premierul Pavel Filip.

Până atunci, autoritățile roagă cetățenii să fie vigilenți și să anunțe dacă știu persoane care folosesc butelii cu gaz în apartamente.

"Am primit mai multe mesaje din mai multe blocuri unde un vecin sau o cunoștință ne-a scris că el știe că în un apartament sau altul este balon de gaz. Noi nu avem dreptul să intrăm pe teritoriul privat al oamenilor. Dar comisia pe fiecare sector va merge să discute pentru fiecare să îl informeze care sunt consecințele. Astăzi deținerea baloanelor de gaze este ilegală", a mai adăugat primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu.

Oamenii sunt rugați să sune la numerele de telefon afișate pe ecran. Operatorii activează în regim non-stop, iar toate informațiile vor fi transmise preturilor de sector, Direcției Generale Comerț, cea Locativ-Comunală sau altor servicii de profil, care vor interveni în aceste cazuri.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.