Cămășa cu altiță ar putea ajunge în Patrimoniul UNESCO
Embed:
Cămășa cu altiță ar putea ajunge în Patrimoniul UNESCO

Cămășa cu altiță ar putea ajunge în Patrimoniul UNESCO. Ministerul Culturii a transmis la București dosarul cu toate actele necesare, pentru ca acest element comun de identitate culturală să fie inclus pe lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității. În prezent, cea mai mare colecție de trei mii de ii cu altiță se găsește la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.

Printre cămășile cu altiță din colecția muzeului se găsesc și unele piese vestimentare vechi de peste o sută de ani.

"Această cămașă reprezintă un tip vechi de cămăși. Pe mânecă, în regiune umărului are o fișie mai lată numită altiță. Ea constă din câteva registre paralele, parcă niște dreptunghiuri între care se află diverse ornamente."

Pentru a pregăti dosarul care va fi trimis la UNESCO, grupurile comune de lucru de la noi și din România au cercetat mai bine de doi ani tehnica de realizare a cămășii cu altiță, după care au realizat filmul și broșura de promovare.

"În Patrimoniul Imaterial al Umanității, vor fi introduse tehnicile de confecționare. Cunoștințe privind confecționarea pânzei cămașei în condiții casnice, diferite tehnici de broderie pentru a crea aceste ornamente. Cunoștințe cum să prinzi toate părțile cămășii și de a realiza o cămașă întreagă. "

Etnografii spun că includerea cămășii cu altiță în Patrimoniul UNESCO ne va ajuta să păstrăm vie această tradiție de brodare a cămășilor tradiționale.

" Mărturiile documentare ne vorbesc despre faptul că în secolul 18 aceste cămăși aveau un loc deosebit în familie documentele de arhivă ne vorbesc că aceste cămăși erau transmise ca zestre. De aceea astăzi, misiunea instituțiilor de cultură este de a transmite mai departe, de a perpetua acest element"

Raisa Lungu este unul dintre meșterii populari care brodează ii cu altiță. Femeia spune că a deprins tehnica de la bunici, iar ulterior l-a învățat și pe soțul său să brodeze.

"În timp liber coasem, țesem împreună. Îmi ajută la tot ce fac chiar și la ie. Îmi alege ața, îmi spune că această culoare este mai frumoasă. Culoarea aceasta, galbenă ar trebui să fie mai deschisă, și aici am spus ce culori să fie. "

Până acum, Republica Moldova și România au pregătit trei dosare pentru Patrimoniul UNESCO, care au fost acceptate. Este vorba despre colindatul în ceată bărbătească, tehnicile tradiționale de realizare a covoarelor moldovenești, iar în 2017, și Mărțișorul a fost inclus în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.