Campania CORUPȚIA DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂȚII, lansată de Ministerul Sănătății. Ce scop are aceasta
Embed:
Campania CORUPȚIA DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂȚII, lansată de Ministerul Sănătății. Ce scop are aceasta

Corupția dăunează grav sănătății. Acesta este sloganulul unui nou proiect de combatere a corupției în instituțiile medicale. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, anual în Moldova medicii primesc daruri de aproape 300 de milioane lei.

Un studiu realizat la inițiativa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată că 60 la sută dintre pacienți consideră un lucru firesc faptul că îl plătesc personal pe medic sau că îi oferă cadouri. 14 la sută dintre cei chestionați au spus că nu s-au adresat la medic tocmai din considerentul că nu dispuneau de bani pentru a-l mulțumi.

Datele au fost prezentate în cadrul lansării programului de informare cu sloganul: Corupția dăunează grav sănătății, care are drept scop excluderea corupției din instituțiile medicale. 

"Am emis în cadrul ministerului un ordin intern, care este conform normelor legale. Pentru a evita varietatea interpretărilor, în ordin sunt stipulate clar criteriile a ceea ce este admis și interzis. O comisie specială va analiza fiecare caz în parte", a declarat ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.

În următoarele trei luni, reprezentanții ministerului împreună cu specialiștii Centrului Național Anticorupție vor oferi mai multe explicații medicilor și asistenților medicali astfel încât aceștia să renunțe la toate darurile oferite de pacienți. 

Potrivit experților, și pacienții trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile ilegale pe care le comit uneori. 

Cetățenii care se confruntă cu cazuri de șantaj sunt rugați să raporteze despre ele la numărul de telefon 0 800 55555 sau 022 257 333. Anul trecut, au fost raportate peste 200 de cazuri de corupție în spitale și centre de sănătate.

În timp ce unii pacienți consideră că oferirea darurilor este un lucru firesc, alții susțin că nu au plătit niciun ban.

Anul trecut, 40 de angajați ai instituțiilor medicale au fost vizați în dosare penale pentru fapte de corupție. 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.