Candidații la funcția de președinte ai Ucrainei și-au exprimat dreptul la vot. Primele declarații ai acestora
Embed:
Candidații la funcția de președinte ai Ucrainei și-au exprimat dreptul la vot. Primele declarații ai acestora

Favoriții la alegerile prezidențiale din Ucraina și-au exprimat dreptul la vot chiar de dimineață. Integrarea europeană, continuarea reformelor și asigurarea păcii sunt prerogativele pe care le invocă Petro Poroșenko, Vladimir Zelenski și Iulia Timoșenko.

Toți trei au venit la secția de votare însoțiți de membrii familiei.

"Voința cetățenilor va fi respectată. Aceasta este o condiție pentru a ne mișca înainte. Înainte pentru revenirea Ucrainei în familia popoarelor europene. Înainte pentru aderare la UE și NATO", a afirmat candidatul la funcția de președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko.

"Mă interesează cel mai mult ce se întâmplă în Ucraina. Prin urmare, primele vizite le-aș face în regiunile țării și să discut despre problemele cu care se confruntă țara noastră", a precizat candidatul la funcția de președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski.

"Sunt sigură că vom face pași fermi pentru a avea o țară europeană, prosperă și înfloritoare. Sunt convinsă că astăzi va începe un nou curs al istoriei țării noastre", a menționat candidatul la funcția de președinte al Ucrainei, Iulia Timoșenko.

Primarul orașului Kiev, unde au fost deschise peste 1.100 de secții de votare a venit la urne pe bicicletă. Nu este exclus că Vitali Kliciko a fost inspirat de filmul Slujitorul poporului, în care actorul Vladimir Zelenski, care joacă rolul președintelui în film merge în fiecare dimineață la birou pe bicicletă.

De dimineață, au votat și soldații de la baza militară din orașul ucrainean Kramatorsk, situat în apropiere de Donețk. 

"Soldații și-au exprimat votul înainte de a-și începe sarcinile militare. În timpul zilei, vor veni și alți soldați care își vor încheia sarcinile de serviciu", a spus reprezentantul comisiei de observatori, secție de votare, Vladimir Porkomovici.

Peste trei milioane de ucraineni cu drept de vot sunt așteptați la urne până la ora 20:00. Pentru alegerile prezidențiale din Ucraina au fost deschise 111 secții de votare în 72 de țări, dintre care 99 în sediile ambasadelor și consulatelor.

În Republica Moldova, ucrainenii își pot exercita dreptul la vot la sediul Ambasadei Ucrainei din Chișinău și la Consulatul din Bălți. Primii care au votat a fost diaspora din Australia, la ora Kievului 23:00, în data de 30 martie.

Ultimii alegători vor fi cei din San Francisco. Acolo secțiile de votare se vor închide mâine dimineață, ora Kievului, ora 6:00. Totodată, peste 2300 de observatori străini au fost acreditați pentru a monitoriza scrutinul, iar 135 de mii de polițiști vor asigura ordinea publică.

Dacă niciun candidat nu va reuși să obțină majoritatea, atunci turul II al alegerilor prezidențiale se va desfășura în 21 aprilie.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.