Candidatul Partidului ”Șor” la funcția de primar de Bălți, Marina Tauber, acuză guvernarea PAS că încearcă să o excludă din cursă
Embed:
Candidatul Partidului ”Șor” la funcția de primar de Bălți, Marina Tauber, acuză guvernarea PAS că încearcă să o excludă din cursă

Candidatul Partidului Șor pentru funcția de primar al municipiului Bălți, Marina Tauber, care a ieșit în turul doi al scrutinului, acuză guvernarea PAS și Comisia Electorală Centrală că încearcă, prin metode murdare și obscure, să o excludă din cursă. Tauber face referire la o decizie CEC care nu se regăsește în Codul Electoral și care ar face posibilă eliminarea acesteia, scopul fiind ca învingător să ajungă candidatul propus de Partidul Acțiune și Solidaritate, Boris Marcoci, care nu a acces în turul doi. Până acum, nimeni de la PAS nu a fost de găsit pentru o reacție.

Marina Tauber declară că membrii Comisiei Electorale Centrale ar face un joc murdar. CEC a emis marți un comunicat în care se menționează că dacă un candidat dintre cei doi ajunși în al doilea tur se retrage cu șapte zile înainte de scrutin, atunci, automat în cursă este inclus următorul candidat după numărul de voturi.


"Membrii CEC au introdus această măsură, fără aprobarea Parlamentului și fără a face niște clarificări. Vă spun de ce așa au decis: deja este clar că eu voi învinge în acest scrutin, iar ei, în mod murdar, vor să mă scoată din cursă, pentru ca învingător să fie Boris Marcoci."

Marina Tauber susține că are informații potrivit cărora candidatul independent Nicolai Grigorișin, rivalul ei din turul doi, ar avea o înțelegere cu reprezentanții guvernării PAS de a se retrage de bună voie din cursă, iar în locul lui, în buletinul de vot să fie inclus Boris Marcoci, candidatul PAS.


"PAS are o înțelegere cu Grigorișin ca el să-și retragă candidatura în această săptămână, iar Marcoci să devină oponentul meu în turul doi. Iar cu câteva zile înainte de alegeri au de gând, în mod josnic, să mă scoată din cursă, iar candidatul PAS să câștige."

Într-un comunicat de presă, Comisia Electorală Centrală califică acuzațiile apărute în spațiul public drept nefondate și face trimitere la articolul 51 din Codul Electoral și la o hotărâre din 2018 emisă de CEC. Potrivit documentului, dacă unul dintre cei doi candidați ajunși în turul doi se retrage, scrutinul are loc între concurentul rămas și următorul care a acumulat cel mai mare număr de voturi.
CEC precizează că prevederile datează din 2015.

Candidatul independent la funcția de primar al municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, neagă vehement că ar fi avut vreo discuție cu cei de la PAS și avertizează că o va acționa în judecată pe contracandidata sa Marina Tauber pentru declarații calomnioase.


"Niciodată nu am discutat cu cei de la PAS, n-am avut nicio discuție, mai ales referitor la minciunile crase pe care le spune Tauber că eu aș fi interpusul Maiei Sandu, că am vorbit cu ea ca să renunț la candidatura mea. Declar public că nimic nu este adevărat, că ar trebui să vină Marcoci în locul meu. Sunt aberații."

Reprezentanții serviciului de presă ai Partidului Acțiune și Solidaritate nu au fost de găsit pentru o reacție.

Am încercat să obținem o reacție și de la Boris Marcoci, care a candidat din partea PAS la acest scrutin, însă acesta are telefonul deconectat.

Turul doi al alegerilor locale din Bălți va avea loc în data de 5 decembrie. Pentru fotoliul de primar vor lupta candidatul Partidului Șor, Marina Tauber, și candidatul independent Nicolai Grigorișin. În primul tur, Tauber a acumulat 47,93 la sută dintre voturi, iar Grigorișin - aproape 21 de procente. 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.