"Cartonașe roșii". Rusia și Iranul rețin oponenți politici cu ajutorul INTERPOL
Embed:
"Cartonașe roșii". Rusia și Iranul rețin oponenți politici cu ajutorul INTERPOL

Rusia și Iranul folosesc așa-numite "cartonașe roșii", emise de Interpol, pentru a reține oponenții politici. Acestea le permit statelor care colaborează cu Interpolul să extrădeze sau să emită mandat de arestare pe numele unei persoane. Acuzațiile au fost făcute printr-o rezoluție publicată de către Consiliul Europei. 

Drept exemplu a fost dat cazul oponentului Mukhtar Ablyazov din Kazahstan. Timp trei ani, el s-a aflat în arest preventiv în Franța, fiind acuzat de fraudă bancară în țara sa. Moscova a folosit "cartonașul roșu" și a cerut extrădarea lui, pe motiv că Ablyazov ar fi adus pagube și Rusiei.

Ablyazov a fost eliberat abia după ce avocatul lui a demonstrat că este vorba despre un dosar politic. Potrivit reprezentanților Consiliului Europei, aceste tactici duc la încălcarea libertății de exprimare, un drept fundamental al omului.

Anterior, autoritățile de la Chișinău au reclamat că forțe speciale din Rusia au solicitat Interpolului să pună sub monitorizare anumiți demnitari din Moldova, pentru a intimida ancheta privind "laundromatul rusesc". Interpolul a respins, însă, aceste solicitări.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.