Case inundate la Hâncești. Nivelul apei în râul Cogâlnic a crescut cu peste un metru
Embed:
Case inundate la Hâncești. Nivelul apei în râul Cogâlnic a crescut cu peste un metru

Mai multe gospodării din orașul Hâncești au fost inundate, după ce râul Cogâlnic a ieșit din albie. După topirea zăpezii, nivelul apei s-a ridicat cu aproape un metru și jumătate. 

"Nivelul era undeva la jumătate de metru. Jumătate de metru poate nu, da 20 de centimetri precis. Și iată deamu ni se râschește. Varu ni chică de pe păreți", a spus locuitoarea orașului Hîncești, Maria Chișcă.

Maria Chișcă spune că apa i-a distrus toate proviziile din beci.

"Conservele sunt în bănci, deamu ele nu au nevoie, da aestlalte toate s-au bâhlit", a mențioat locuitoarea orașului Hîncești, Maria Chișcă.

Iar proprietarii de grădini au rămas fără o parte din recoltă. 

În urma inundațiilor și  apele din fântâni au fost poluate. Locuitorii din zonă dau vina pe autoritățile locale, care, spun ei, nu înteprind nimic pentru a soluționa această problemă. De cealaltă parte, primarul orașului Hâncești Alexandru Botnari, spune că  inundațiile au loc din cauză că de aproape 15 ani, albia râului Cogâlnic nu a fost curățată, iar pentru aceste lucrări este nevoie de 8 milioane de lei. 

"Este la bilanța apele Moldovei, și de 15 ani de când sunt primar, ne-am adresat de mai multe ori, dar nu s-a hotărât nimic", a afirmat primarul orașului Hîncești, Alexandru Botnari.

"E teren de luncă unde totuși trebuie de făcut diguri de protecție, unde de prevăzut canale de evacuare a apei cu ecluză, și de prevăzut chiar și stație de pompare în caz de ridicare a apelor", a declarat directorul adjunct Agenția "Apele Moldovei", Radu Cazacu.

Potrivit autorităților locale, la moment, în zona riscului de inundații se află în jur de 250 de case. 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.