Cât costă lemnele de foc pentru iarna 2019 - 2020. De unde se pot cumpăra și cum ne aprovizionăm
Embed:
Cât costă lemnele de foc pentru iarna 2019 - 2020. De unde se pot cumpăra și cum ne aprovizionăm

În pragul sezonului rece, lemnele de foc sunt la mare căutare. Gospodarii din întreaga țară au grijă să-și suplinească rezervele, astfel că, în ultimele două săptămâni, cererea pentru lemne a crescut cu până la 80 la sută, susțin comercianții. Reprezentanții întreprinderii de stat Moldsilva, care este principalul furnizor de masă lemnoasă din țară, spun că prețul acestui tip de combustibil a rămas neschimbat față de anul trecut, iar costul pentru un metru cub variază în funcție de specia copacilor. 

În gospodăria famIliei Vlasiuc din satul Pohrebeni, raionul Orhei, pregătirile pentru sezonul rece sunt pe ultima sută de metri. Recolta a fost deja adunată, cămara - umplută cu provizii, iar lemnele de foc sunt aproape pregătite.

"Ceea ce se vede aici, este lemn de anul trecut. Îl lăsăm un an de zile să se usuce. Iaca el deamu e uscat. După practica mea de ani de zile, el mai bine arde, soba nu se bate așa tare. Căldura e mai mare.", a declarat Fiodor Vlasiuc. 

În acest an, gospodarul a cumpărat 10 metri cub de lemn pentru foc. Aceștia au fost depozitați în curtea casei, unde se vor usca până la anul. La Ocolul Silvic din satul Pohrebeni, lemnul de foc costă între 400 și 600 de lei. La solicitarea cumpărătorilor, pădurarii oferă și servicii de despicare.

Potrivit administrației ocolului silvic, în ultimele două săptămâni, cererea pentru lemnele de foc a crescut simțitor.

"Cam la 70-80 de procente s-au intensificat. În comparație cu perioada de primăvară și vară. La momentul de față, ne-a rămas de realizat undeva la 7 mii de metri cub de lemn de foc", a declarat Vitalie Starodub, inginer silvic  șef din Cadrul Ocolului Silvic Pohrebeni, Orhei.

În acest an, Moldsilva a pus în vânzare aproape 400 de mii de metri cub de lemn de foc. În funcție de regiunea țării, prețul unui metru ster variază în medie între 350 de lei pentru speciile moi și 600 de lei pentru cele tari.

"Direct din padure, lemnul de foc se vinde la preț en-gros, cu până la 30 la suta mai ieftin. Aranjate asemenea unor chibrituri, acesta sunt depozitate în locuri special amenajate, pe teritoriul cantoanelor din cadrul ocoalelor Silvice".

În piețele din Capitală, un metru ster de lemn costă, la fel ca și anul trecut între 750 și 1.000 de lei. Cei care preferă să folosească cărbune pentru foc, vor trebui să scoată din buzunar - 3800 de lei pentru o tonă, iar cei care vor cumpăra peleți - vor achita 2800 de lei pentru aceeași cantitate.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.