Catastrofa mileniului. Astăzi se împlinesc 31 de ani de la tragedia din Cernobîl
Embed:
Catastrofa mileniului. Astăzi se împlinesc 31 de ani de la tragedia din Cernobîl

În Ucraina, ceremoniile de comemorare a victimelor catastrofei nucleare de la Cenobîl au început încă de noaptea trecută. O slujbă religioasă a avut loc la monumentul din Kiev al "eroilor de la Cernobîl". Zeci de oameni au ținut un minut de reculegere, au depus flori și au aprins lumânări.

Ceremonia a început la ora 1 și 30 de minute - ora la care, acum 31 de ani, s-a produs explozia de la Centrala Nucleară din Cernobîl.

"Este o zi tragică pentru noi, mulți dintre prietenii noștri au murit, iar numele lor sunt scrise aici. Pe majoritatea dintre ei îi știam foarte bine", a spus fostul angajat al Centralei Nucleare din Cernobîl, Yaroslav Borisevici.

"Astăzi îi comemorăm pe cei care nu mai sunt printre noi", a zis fosta angajată a Centralei Nucleare din Cernobîl, Galina Pavlovska.

Astăzi, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, s-a întâlnit cu omologul său belarus, Alexandr Lukașenko, pentru a aduce un omagiu victimelor catastrofei nucleare. Oficialii au mers la Centrala Atomoelectrică.

"Norul cu substanțe radioactive nu a avut hotare între țări. Rog, în această zi, să-i comemorați și să manifestați respect pentru faptele eroice ale lichidatorilor consecințelor catastrofei", a afirmat președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

La Centrala Atomoelectrică nu mai există risc de contaminare radioactivă, întrucât, anul trecut, reactorul nuclear a fost acoperit cu un sarcofag uriaș. Carcasa care cântărește 36 de mii de tone și are o sută de metri înălțime a costat un miliard și jumătate de dolari.

Explozia de la Cernobîl s-a produs pe 26 aprilie 1986 și este considerată cea mai mare catastrofă nucleară din istorie. Două persoane au murit din cauza deflagrației și încă 29 la trei luni de la accident, din cauza radiației.

În total, peste cinci milioane de oameni au fost iradiați. Numărul victimelor este, însă, greu de estimat, întrucât consecințele tragediei sunt simțite și astăzi.

Potrivit Raportului Forului Cernobîl, cifra s-ar ridica la 200 de mii de oameni, care au murit din cauza cancerului cauzat de radiații.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.