Caz tulburător la Nisporeni. Un nou-născut a fost găsit abandonat într-o viță-de-vie
Embed:
Caz tulburător la Nisporeni. Un nou-născut a fost găsit abandonat într-o viță-de-vie

Un caz tulburător și greu de înțeles s-a produs în localitatea Cristești, raionul Nisporeni. Un nou-născut a fost lăsat singur într-o fâșie de porumbari chiar de cea care tocmai i-a dat viață. Doar o minune a făcut ca micuțul, abia adus pe lume, să supraviețuiască. A fost găsit întâmplător de doi soți care munceau într-o podgorie învecinată și care au auzit plânsetul pruncului. S-a născut în cămașă spun medicii, care l-au stabilizat, iar acum au grijă inclusiv de reabilitarea mamei. Femeia este în stare de șoc și nu-și poate explica gestul. 

Mama bebelușului, împreună cu tatăl acestuia, originari din raionul Hâncești au venit ieri să muncească pe o podgorie din satul Cristești, raionul Nisporeni. Cei doi soți, alături de câțiva oameni, lucrau cu ziua la un proprietar local. Nimeni nu bănuia că femeia este însărcinată. Știa doar soțul, care însă nu a părut prea deranjat în momentul în care consoarta sa s-a simțit brusc rău. Stăpânul terenului a trimis femeia să se odihnească. Fără să spună un cuvânt, aceasta a mers și a născut sub un nuc.

Din spusele polițiștilor, mama a născut în regiunea respective, sub nucul acesta, după care o ridicar copilul de jos și l-a plasat în regiunea acolo mai aproape de pădure.

Imediat ce a născut, femeia de 31 de ani, care mai are acasă încă patru copii, a dus pruncul într-o fâșie de porumbari. Nici ea nu-și poate explica gestul.

"- Nu-mi dau seama singură de ce am făcut acest lucru. Nu știu. Nu pot să-mi explic.
- O frică. Nu știu cum.
-Aveți soț? știa despre sarcină?
-Da.
-La moment cum vă simțiți? Regretați că ați făcut acest lucru?
- Da, foarte mult."

"La scurt timp după ce a fost născut, bebelușul a fost adus aici, în acest loc și lăsat pe pământ, complet dezbrăcat, printre spini. S-a născut în cămașă, spun medicii pentru că fiecare secunda pe care a petrecut-o sub cerul liber îi putea fi fatală."

"Dacă nu-l găsea până în seară nimeni, el la sigur deceda", a spus Alexandru Ciuș, Vicedirectorul Spitalului Raional Nisporeni.

Un miracol a făcut ca Vasile Dumanschi, secretarul Primăriei Cristești să se afle în acea zi pe podgorie, alături de soția sa. Cei doi soți au auzit țipetele copilului și au pornit să-l caute. Femeia a fost cea care l-a observat printre spini!

"S-a uitat așa prin spini și atunci, îngrozită a strigat.", a declarat Vasile Dumanschi, Secretarul Primăriei Cristești, raionul Nisporeni.

Bărbatul a alergat în sat după ajutoare și a rugat un localnic să sune la 112. Între timp, a revenit înapoi alături de asistenta medicală locală și o tânără mamă. Până la venirea ambulanței și a polițiștilor, a început o adevărată operațiune de salvare.

"Cu foarfecele de vie am luat si am tăiat toți spinii din regiunea respectivă si sotia i-a dat basmaua de pe cap.", a spus Vasile Dumanschi, Secretarul Primăriei Cristești, raionul Nisporeni. 

Ulterior, asistenta medicală din Cristești i-a acordat primul ajutor bebelușului.

"Era cu niște zgârâieturi pe corp. Cordonul ombilical era dat pe după umăr si răsucit in jurul gatului și prins de placenta", a spus Angela Buzan, asistentă medicală, Oficiul Medicului de familie Cristești.

Ulterior, micuțul a fost alăptat de tânără mamă adusă și ea de urgență în câmp. Copilul era slăbit și înfometat.

"În acel moment nu m-am gândit că e strain sau al cui poate fi. Eu zic sa fac sa fi bine, sa-l salvez. Când l-am pus la piept el a mâncat, a mâncat câteva minute. Mă uitam la copilul cela care nici nu știam al cui e țoi eu vedeam copilul meu pe care îl alăptez", a zis Lilia Cimpoieș,
femeia care l-a alăptat pe nou-născut.

Între timp, la locul descoperirii au ajuns și medicii de la urgență care i-au acordat îngrijiri micuțului.

"Copilul a fost adus la noi într-o stare de hipotermie, adică temperature era mai jos decât cea normal. Era cu semne evidente de prematuritate sau retard de dezvoltare deoarece avea doar două kilograme când un nou-născut trebuie să aibă peste trei", a zis Alexandru Ciuș,
Director adjuhnct, Spitalul Raional Nisporeni.

Iar polițiștii au pornit în căutarea mamei pe care au găsit-o pe urme fierbinți.

"S-a stabilit ca mama bebelușului a lucra în via din regiunea unde a fost depistat acest copil, cu persoane din localitatea Cristești si din discutie cu persoanele date s-a stabilit ca mama fatului se simtea rau in acea zi", a spus Vasile Ciobanu, Polițist de sector, satul Cristești, r-nul Nisporeni. 

Femeia a fost internată la Spitalul Raional Nisporeni pentru îngrijiri medicale. Între timp oamenii legii anchetează cazul. Și avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat.

"Acesta familie urmează să fie luată la evidenta autorităților tutelare. Mama urmează să fie evaluate psihologic. Copilul la moment este in evidenta autoritatilor tutelare", a declarat Maia Bănărescu, avocatul Poporului pentru drepturile copilului.

Cauzele care îi determină pe părinți să recurgă la asemenea gesturi extreme, ar putea fi multe, spun psihologii.

"Frica de a nu face față, frica de povara responsabilității care s-a abătut. Mă gândeam că e foarte ușor să judecăm pentru că nu avem nevoie de foarte mare efort, e mult mai greu sa fim empatici și să vedem cu ce putem să ajutăm familia asta.", a zis Diana Berari, psiholog.

În prezent, bebelușul este internat la Institutul Mamei și Copilului din Capitală, în secția reanimare, și este în afara oricărui pericol.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.