Cazul fostului judecător ucrainean Mikola Ceaus ar putea fi investigat de o comisie parlamentară creată din deputați moldoveni și ucraineni
Embed:
Cazul fostului judecător ucrainean Mikola Ceaus ar putea fi investigat de o comisie parlamentară creată din deputați moldoveni și ucraineni

Cazul fostului judecător ucrainean Mikola Ceaus ar putea fi investigat de o comisie parlamentară mixtă, creată din deputați moldoveni și ucraineni.
Anunțul a fost făcut de Vasile Năstase, președintele comisiei parlamentarea care investighează circumstanțele dispariției.
Până acum, în cadrul acesteia au fost audiați repezentanții mai multor instituții de stat, printre care cei ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului de Informații și Securitate.
Audierile vor continua joi.
La ședința Comisiei au fost invitați soția și avocatul fostului judecător ucrainean.

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Vasile Năstase, spune că deputații moldoveni așteaptă răspunsul colegilor din Rada Supremă de la Kiev pentru crearea unei comisii mixte ce va investiga răpirea fostului magistrat ucrainean.


"Există intenția parlamentarilor ucraineni să constituie o comisie parlamentară de anchetă, pe dimensiunea celei create în Moldova. Eu cred că în viitorul apropiat vom afla mai multe lucruri, este important să aflăm dacă acel răpit se află în Ucraina sau în altă parte. Nu putem să ne avântăm în presupuneri."


Membrii Comisiei spun că nu pot face publice toate informațiile obținute pentru a nu prejudicia ancheta, dar menționează că pe parcursul ultimilor zile au aflat mai multe detalii noi despre acest caz.


"Eu am ferma convingere că, în mare măsură, se cunosc autorii acestei infracțiuni. Se știe cine a săvârșit infracțiunea. Dacă vorbim de ce s-a produs până la răpire, noi trebuie să întrebăm unele instituții dacă au știut sau nu și dacă nu au știut, de ce nu au știut. De-atâta ne adunăm, ca să înțelegem unde a greșit sistemul nostru de Securitate."


"Lucrurile au mers mai prost din cauză că însăși poliția a fost alertată la aproape o oră de la comiterea infracțiunii. Infractorii au avut timp să părăsească nu doar teritoriul Republicii Moldova, dar și să facă mult mai multe. Am careva dubii, suspecții, vizavi de organele inteligente ale Republicii Moldova."


Fostul judecător ucrainean, suspectat de luare de mită, ar fi fost răpit din curtea unui bloc din sectorul Centru al Capitalei, la începutul lunii aprilie. Ulterior, ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a declarat că o persoană a fost reținută, însă, nu a precizat despre cine este vorba și dacă este cetățean al țării noastre. Potrivit lui Voicu, polițiștii au depistat trei automobile, care au fost folosite pentru răpirea lui Ceaus și că au stabilit traseul deplasării infractorilor. Totodată, oamenii legii ar fi obținut mai multe probe precum înregistrări video, înscrisuri și amprente digitale. Iar un atașat militar al Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova este bănuit că ar fi implicat în dispariția fostului judecător ucrainean Mykola Ceaus. Acesta l-ar fi scos pe Ceaus din țara noastră în portbagajul mașinii cu numere diplomatice. Informații în acest sens au apărut în spațiul public. Astfel, potrivit presei de la noi, în cadrul unei întrevederi, secretarul de stat al Ministerului de Externe Dumitru Socolan i-ar fi transmis o notă oficială ambasadorului ucrainean în țara noastră, Marko Șevcenko, prin care ar fi cerut retragerea imunității diplomatice a atașatului militar și cercetarea lui penală. Documentul ar fi fost deja trimis la Kiev. Reprezentanții Ministerului de Externe nu au făcut lumină în acest caz. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în gestiunea căreia se află dosarul cu privire la presupusa răpire a lui Mykola Ceaus, nu ne-a confirmat dacă atașatul militar este implicat în acest caz.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.