Cazul Open Dialog: Maia Sandu și Andrei Năstase ar putea fi cercetați pentru TRĂDARE DE PATRIE
Embed:
Cazul Open Dialog: Maia Sandu și Andrei Năstase ar putea fi cercetați pentru TRĂDARE DE PATRIE

Maia Sandu și Andrei Năstase ar putea fi cercetați pentru trădare de Patrie, dacă se va constatata că au avut mai multe beneficii din partea Fundației Open Dialog, pe lângă biletele de avion spre Bruxelles.

Comisia de anchetă, care a investigat implicarea acestui ONG în politica internă a țării noastre, a stabilit că Open Dialog este o platformă folosită de serviciile secrete ale Rusiei împotriva mai multor state, printre care țările baltice, Polonia, Ucraina, România și Republica Moldova.

Fundația a fost finanțată din scheme financiare frauduloase, inclusiv din Laundromatul rusesc, al cărui autor este Veaceslav Platon.

Comisia de anchetă a stabilit că fondatoarea ONG-ului Open Dialog, Ludmila Kozlovska, originară din Sevastopol, are dublă cetățenie, ucraineană și rusă. Fundația ei, înregistrată în Polonia, a fost sponsorizată de întreprinderi militare rusești. Aceste firme au primit anterior sancțiuni internaționale, inclusiv din partea UE și a Statelor Unite.

"Livrarea de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale, plăți din zone off shore cu un traseu și o proveniență dubioasă, necunoscută, din schema de spălarea a banilor Laundromat din Republica Moldova au fost identificate cel puțin 2,5 milioane de euro. și o altă sursă originară din frauda bancară produsă în RM în perioada de până în 2014", a afirmat deputatul PDM, președintele comisiei de anchetă, Igor Vremea.

Potrivit comisiei, interesul fundației Open Dialog față de Republica Moldova a apărut în anul 2016, imediat după arestarea și extrădarea în Moldova a omului de afaceri Veaceslav Platon, autorul Laundromatului rusesc. Schema de finanțare din raportul secret al comisiei a fost făcută publică de portalul deschide.md.

"Cu regret, persoane ca Maia Sandu, Năstase și alți exponenți care sunt menționați în raport au fost atrași de această fundație în luptele, inclusiv, împotriva Republicii Moldova în interesul Federației Ruse. Astfel de acțiuni, dacă ele sunt intenționate, presupun infracțiunea trădarea de stat sau trădarea Republicii Moldova", a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Maia Sandu și Andrei Năstase au refuzat, până acum, să fie audiați de către comisia parlamentară de anchetă. Șeful legislativului, Andrian Candu, și-a exprimat regretul că cei doi lideri politici nu au dat curs invitațiilor pentru a spune dacă au știut sau nu despre finanțările dubioase ale Fundației Open Dialog, care ar fi făcut lobby pentru PAS și PPDA și care ar fi cumpărat bilete de călătorie pentru Maia Sandu și Andrei Năstase.

"Este ușor acum să spui că nu am nicio legătură cu o anumită fundație, dar în același timp să petreci timpul, inclusiv, ore, poate zile, permanent în anturajul sau într-o echipă care acum vedem în baza acestui raport mari semne de întrebare nu doar în integritate, dar în general în scopurile urmărite în privința Republicii Moldova. Ce poate fi mai groaznic să te gândești că zbori cu avionul, stai la hotel și participi la cină din banii care vin de la serviciile de informație și securitate din Federația Rusă, de la FSB", a mai precizat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Deputații au recomandat Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale și Ministerului de Interne să analizeze informațiile din raportul comisiei de anchetă. Și asta deoarece s-a constatat că multe dintre acțiunile întreprinse de Open Dialog și colaboratorii fundației atentează la securitatea Republicii Moldova. Liderul PAS, Maia Sandu, respinge concluziile comisiei și cere presei să nu difuzeze știri despre acest subiect.

Iar Andrei Năstase a menționat că acestea nu reprezintă decât o sinistră încercare de manipulare publică. Președintele Open Dialog, Ludmila Kozlovska, a primit interdicție de a intra în Uniunea Europeană în vara acestui an, pentru legături cu serviciile speciale rusești.

Fundația a fost acuzată că face lobby pentru infractori periculoși, beneficiază de finanțări dubioase și livrează echipament militar în Donbass.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.