Ce au arătat rezultatele testelor de laborator de la un liceul din Capitală, unde mai mulți elevi s-ar fi intoxicat
Embed:
Ce au arătat rezultatele testelor de laborator de la un liceul din Capitală, unde mai mulți elevi s-ar fi intoxicat

Rezultatele anchetei epidemiologice privind intoxicația unui grup de elevi de la Liceul muncipal cu profil sportiv, arată că în blocul alimentar al instituției nu a fost depistată nicio bacterie. Declarația a fost făcută de directorul școlii, Maria Gabuja. Aceasta a mai menționat că elevii deja au revenit la lecții și sunt hrăniți la pachet.

Purtătorul de cuvânt al Centrului Național de Sănătate Publică, Olesea Croitor, confirmă spusele directorului liceului. Potrivit ei, rezultatele investigațiilor la apă și cele efectuate în blocul alimentar sunt conforme. Mai mult, și în testele angajaților nu au fost depistate bacterii. Totuși, rezultatele finale ale anchetei efectuate de ANSA încă nu sunt gata, a precizat Croitor.


"Rezultatul investigațiilor de laborator spun că nu au fost stabilite abateri de la prevederile actelor normative și rezultatele investigației personalului, blocului alimentar, la grupul bacteriilor enteropatogene sunt negative."


Maria Gabuja ne-a mai spus că în certificatele medicale ale unor elevi ar fi indicat diagnosticul enteroviroză.


"Cauza îmbolnăvirii, la moment, nu este. Noi avem unii copii care au venit cu diagnoza enteroviroză. La noi copiii nu sunt doar în comunitate, în clasă, dar, după ore și până la ore merg și la sport. Adică, ei se află în alte grupuri de copii."

Cazul a fost discutat la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Consilierul PAS, Angela Munteanu-Pojoga susține că, de fapt, numărul copiilor bolnavi ar fi de aproape 140. Alesul local declară că în această instituție nu sunt respectate normele de alimentație a copiilor.


"Produsele utilizate în cadrul alimentației copiilor din acest liceu nu prea corespund normelor. În aceste condiții, cer viceprimarului de ramură, Angela Cutasevici, să inițieze o anchetă de serviciu și, la următoarea ședință CMC să ne prezinte rezultatele acesteia."


Pe de altă parte, directorul școlii spune că se respectă toate normele, iar unii elevi ar fi simulat boala pentru a nu veni la ore.


"S-a constat că mulți dintre ei au simulat, deoarece părinții spun că n-au de gând să meargă cu copii lor până la medici, ei au vrut doar să meargă de la ore."


Contactată telefonic pentru a comenta acuzațiile consilierilor, viceprimarul Angela Cutasevici nu a fost de găsit la telefon. La Liceul municipal cu profil sportiv din sectorul Buiucani învață 476 de copii. În data de 12 noiembrie, mai mulți elevi au acuzat greață, amețeli și dureri de burtă.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.