CE ESTE "STAREA DE URGENȚĂ"?
Embed:
CE ESTE "STAREA DE URGENȚĂ"?

Ce înseamnă Stare de Urgență? Nu e nici pe departe sfârșitul lumii, dar în această perioadă Guvernul preia totalmente frâiele statului. Adică, are pârghii sporite de influență, care, în funcție de situație, pot limita unele drepturi ale cetățenilor de rând, agenților economici sau chiar a unor instituții de stat. Cu alte cuvinte, ceea ce ieri era un drept pentru mine, astăzi poate fi considerat o ilegalitate, dacă astfel decide Guvernul în perioada Stării de Urgență. Și o să venim cu câteva exemple concrete.

1. În funcție de evoluția virusului COVID-19, Comisia pentru Situații Excepționale poate să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație. Adică, în funcție de gravitatea situației, Guvernul sau reprezentanții săi precum primăriile, au dreptul să-mi interzică să părăsesc localitatea, sectorul unde trăiesc, sau chiar mă pot obliga să rămân izolat la domiciliu. În acest caz însă autoritățile își asumă responsabilitatea să-mi ofere strictul necesar: de la alimente și până la medicamente.

2. În cazuri extreme, dacă mâine vine poliția sau alt reprezentant mandatat al autorităților și îmi spune să mă pregătesc de evacuare, singurul meu drept este să execut ordinul. Însă, în caz de evacuare a cetățenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viață, autoritățile își asumă asigurarea celor strămutați cu locuri de cazare, inclusiv hrană și alte necesități.

3. Instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară. Această măsură restrictivă a fost deja aplicată gradual în țara noastră, chiar înainte de decretării Stării de Urgență. Vorbim aici de sistarea curselor aeriene, închiderea mai multor posturi vamale terestre sau limitarea accesului în alte puncte de trecere a frontierei.

4. De asemenea, la necesitate, Guvernul își rezervă dreptul de a interveni în gestionarea vânzării și consumului de alimente și alte produse de strictă necesitate, precum medicamentele.
Vestea bună pe care o subînțelegem din această prevedere este că autoritățile au deja dreptul să intervină, inclusiv pentru a plafona prețurile la produsele alimentare sau farmaceutice, pentru a nu permite specula, sau majorarea costurilor în plină situație de criză, așa cum s-a întâmplat, cel puțin în cazul măștilor medicinale.

5. În continuare… Executivul poate introduce regim de carantină și să impună alte măsuri antiepidemice obligatorii.
Cum funcționează regimul de carantină am aflat deja, acesta fiind impus deja în localitățile Bălceana și Sofia din raionul Hâncești, acolo unde au fost diagnosticate deja șase persoane cu COVID-19. Aici, localnicii nu pot părăsi satele decât cu acordul autorităților responsabile și doar în cazuri de urgență. În ceea ce ține de intervenții sanitare… Spre exemplu, dacă autoritățile decid de cuviință că locuința mea, trebuie dezinfectată, ca măsură de profilaxie, eu sunt nevoit să mă conformez. Nu are rost să invoc că îmi este încălcat dreptul la proprietate privată, pentru că sănătatea publică este prioritară, mai ales în regim de Stare de Urgență.

6. De asemenea, în această perioadă, angajații, fie că vorbim despre sectorul privat sau de stat, nu pot fi demiși decât în situații excepționale. Nu este foarte clar care sunt aceste excepții, dar sperăm că Guvernul va veni cu precizările de rigoare, la fel cum urmează să vedem dacă autoritățile vor interveni financiar sau fiscal în sprijinul angajatorilor, așa cum s-a întâmplat în alte state în care a fost instituită deja Stare de Urgență, inclusiv în România.

7. Totodată, în această perioadă, Guvernul își rezervă dreptul să mobilizeze cetățenii să presteze unele servicii. Această prevedere poate începe de la propuneri de voluntariat și până la a obliga unele categorii de persoane să muncească în interes public. În ultimul caz, putem aduce exemplul mobilizării generale sau locale.

8. De asemenea, în regim de Stare de Urgență, Guvernul are dreptul să controleze într-o oarecare măsură activitatea mijloacelor de informare în masă. Ce înseamnă asta? Spre exemplu, să oblige instituțiile de presă să informeze populația despre cauzele și proporțiile situației excepționale sau despre măsurile de prevenire a coronavirusului. Adică… Pentru un post TV, mediatizarea unor spoturi de informare a populației cu privire la măsurile de combatere a virusului COVID-19, la cerea Guvernului,
devine obligatorie și nu opțională cum este în afara Stării de Urgență.

Acestea ar fi cele mai importante informații pe care ar trebui să le cunoașteți în perioada Stării de Urgență. Totuși, trebuie să precizăm că nu este neapărat ca prevederile pe care le-am enumerat mai sus să fie instuite în totalitate. Vorbim despre o serie de măsuri excepționale, care pot fi aplicate de Guvern, mai mult sau mai puțin - gradual, în funcție de evoluția pandemiei, de la nivel local sau regional, până la scară națională.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.