Ce facem cu medicamentele expirate!? Sfaturi și recomandări de la specialiști
Embed:
Ce facem cu medicamentele expirate!? Sfaturi și recomandări de la specialiști

Ce facem cu medicamentele cu termen de valabilitate expirat sau cu cele pe care nu le mai folosim? La această întrebare nu pot răspunde nici măcar responsabilii de domeniu. În Moldova sunt reciclate doar preparatele medicamentoase care expiră înainte să fie vândute. De asta se ocupă distribuitorii de medicamente. Oamenii care se pomenesc cu medicamente expirate în casă nu au altă opțiune decât să le arunce la gunoi, fapt ce prezintă un mare pericol pentru mediu.

Sofia Mihailicenco respectă toate regulile de reciclare a deșeurilor. Din noiembrie 2019, ea a început să colecteze de la cunoscuți și prieteni medicamente expirate. Femeia a sperat că decizia Agenției Medicamentului de a instala containere pentru deșeuri medicale prin farmacii și instituții de profil va fi aplicată în practică. Acest lucru nu s-a mai întâmplat însă, așa că femeia păstrează acasă zeci de cutii cu medicamente cu termen expirat.

"Eu colectez aceste medicamente și vom face un flashmob, o să mergem în fața clădirii Ministerului Sănătății și o să le lăsăm, acolo, pe scări sau în biroul ministrului. O să vedem dacă doamnei ministru o să i se ridice mâna să le arunce în canalizare. "

Oamenii spun că nu au o altă soluție pentru medicamentele expirate, decât să le arunce la gunoi.

"Le arunc la gunoi, ce să fac cu ele?"

"Întradevăr, medicamentele ar trebui colectate undeva, dar până acum am văzut numai tomberoane pentru deșeuri electronice. Dar medicamentele le aruncăm și noi în căldare și la gunoi. "

"Ar fi bine ca pe lângă policlinică să fie un container pentru seringi, sticlele cu soluție pentru injecții și perfuzii."

Proiectul privind modul de reciclare a medicamentelor a fost elaborat în noiembrie 2019 și urma să fie implementat la începutul acestui an. Acesta prevedea instalarea unor containere pentru medicamente în farmacii și instituții medicale. Medicamentele colectate urmau să fie nimicite prin incinerare.

"În Republica Moldova, decidem nimicirea medicamentelor conform anumitor standarde. Acestea sunt nimicite prin cimentare, prin anumite procese. Se încapsulează medicamentele cu termen expirat. "

Primele containere urmau să fie instalate în farmacii la începutul acestui an, lucru care nu s-a mai întâmplat. Responsabilii spun că proiectul este tărăgănat din cauza pandemiei de COVID-19.

"Cu părere de rău, mecanismele, cunoașteți foarte bine în ce perioadă suntem acum, și în condiția în care există anumite circumstanțe, inclusiv situația pandemică din Republica Moldova, această prioritate este printre cele mai importante, dar în primul rând este elementul de axare combaterea infecției COVID-19."

Autoritățile din România au obligat farmaciile să colecteze medicamentele expirate, iar pe pacienți i-au îndemnat să meargă să le predea. Jurnaliștii de peste Prut au făcut mai multe experimente care au demonstrat că această practică a dat greș: atunci când nu știau că sunt filmați, farmaciștii nu acceptau să ia medicamentele expirate.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.