CEC ia în calcul prelungirea programului unor secții de votare. Ce pași vor trebui să parcurgă alegătorii
Embed:
CEC ia în calcul prelungirea programului unor secții de votare. Ce pași vor trebui să parcurgă alegătorii

Procesul de vot în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie ar putea dura mai mult decât în mod obișnuit. Alegătorii vor trebui să parcurgă mai multe etape până vor ajunge în cabina de vot. Din acest motiv, responsabilii din cadrul Comisiei Electorale Centrale iau în calcul posibilitatea ca programul unor secții de votare să fie prelungit. Care sunt pașii ce trebuie urmați din momentul ce ați ajuns la secția de votare aflați din reportajul ce urmează."La intrarea în secția de votare trebuie obligatoriu să purtați mască de protecție. Totodată, este recomandat să veniți de acasă cu propriul pix. Ajunși în interior, va trebui să vă dezinfectați, iar ulterior o să vi se verifice temperatura."


"Mai departe mergeți la operator, care va verifica dacă sunteți arondat la această secție de votare. Pentru asta va trebui să prezentați, de la distanță, actul în baza căruia veți vota."


"Apoi mergeți la membrul biroului electoral care va verifica dacă sunteți în lista electorală. În acest caz, la fel, trebuie să prezentați actul de identitate în baza căruia votați. Totodată, la această etapă, va trebui să scoateți masca de protecție și asta pentru ca membrul biroului să vă poată identifica."


"În dreptul numelui dumneavoastră va trebui să aplicați semnătura. Important este să folosiți propriul pix."


Mai departe, procedura este obișnuită. Mergeți în cabina de vot și vă exercitați dreptul constituțonal.”La ieșirea din secția de votare se recomandă să vă dezinfectați mâinile."


Potrivit responsabililor de la Comisia Electorală Centrală, în interiorul secției se va putea afla un număr restrâns de alegători, iar spațiul va fi dezinfectat o dată la două ore.


"Într-o secție de votare se vor putea afla un număr de alegători identic cu numărul de cabine din secția de votare. Adică dacă sunt trei cabine în secția de votare, concomitent se pot afla trei alegători."


Potrivit președintelui Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, autoritățile au definitivat instrucțiunea care stabilește cum vor vota persoanele care vor fi depistate cu simptome specifice noului coronavirus. Hotărârea urmează să fie prezentată în zilele următoare.


"Admiterea persoanelor respective. Asigurarea lor cu mască în mod obligatoriu, cu mănuși, precum și imediata dezinfectare a tuturor atributelor care au fost puse la dispoziția alegătorului, cu chemarea medicului respectiv pentru a fi consultat."


Anterior, CEC a anunțat că moldovenii care în ziua scrutinului prezidențial nu vor putea ajunge la secțiile de votare din motiv că sunt infectați cu noul coronavirus, vor putea să-și exercite dreptul la vot fie acasă, dacă se află în autoizolare, sau la spital, dacă se tratează. Pentru asta, cetățenii trebuie să solicite urna mobilă. Totodată, funcționarii electorali vor fi obligatoriu echipați cu măști, mănuși și costume speciale. Urna mobilă și echipamentul vor fi dezinfectate de fiecare dată când va fi folosit.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.