Cetatea Soroca intră din nou în reparație. Cât va costa restaurarea și cine își asumă cheltuielile
Embed:
Cetatea Soroca intră din nou în reparație. Cât va costa restaurarea și cine își asumă cheltuielile

Cetatea Soroca intră din nou în reparație. În câteva săptămâni, autoritățile locale vor începe lucrările de restaurare a trei turnuri ale fortăreței. Banii pentru implementarea proiectului, în jur de un milion de euro,  au fost oferiți sub formă de grant de Uniunea Europeană și autoritățile Județului Vaslui din România.

"Acum opt ani, cetatea Soroca era într-o stare deplorabilă.
Dupa ce în 2013-2014 s-a desfășurat prima etapă de reabilitare a cetății și a fost restaurat turnul central, acoperișul dar și cateva beciuri, aceasta a devenit principala atracție turistică din oraș. Acum, europenii au revenit cu cea de-a doua etapă, în care vor reabilita încă trei turnuri."

Tot în cadrul primei etape de reabilitare, în apropierea cetății a fost amenajat un parc. Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat, s-a implicat activ în implementarea proiectului.

" Noi am mers la restaurarea turnului de la intrare, acoperișurile, un pic sa restaurat înăuntru, drumurile de strajă, temporar s-au conservat beciurile, s-a așternut jos la parter podeaua. Încăperile de trai trebuiesc restaurate, parțial, nu toate că nu e posibil, pentru că pentru ce-a de-a doua etapă de restaurare este prevăzut un milion de euro pentru Cetatea Soroca. Ele vor fi viitoarele săli de expoziție, pentru că noi avem o problemă cu expozițiile și patrimoniul Cetății."


Potrivit președintelui Consiliului Raional Soroca, lucrările vor dura în jur de doi ani.

"În cadrul acestui proiect vor fi efectuate lucrări de restaurare la Cetatea Soroca dar și la Ansamblul Monumental Podul Înalt. Vor fi reconstruite turnurile 2,4 și 5 care nu au fost reparate în prima etapă."

Prima etapă de renovare a fortăreței a fost desfășurată în cadrul proiectului transfrontalier "Bijuterii Medievale". Atunci, Uniunea Europeană a alocat 2 milioane de euro.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.