Ritual vechi. Oamenii îngroapă o păpușă, numită Caloian, și cer ploaie
Embed:
Ritual vechi. Oamenii îngroapă o păpușă, numită Caloian, și cer ploaie

Locuitorii satului Sofia din raionul Drochia au o metodă ingenioasă de a chema ploaia, pe timp de secetă. Copiii împreună cu adulții îngroapă o păpușa și se roagă lui Dumnezeu ca să le dea precipitații, pentru a avea roadă bună. Acest obicei vechi, numit Caloianul, este transmis din generație în generație deja de câteva secole.

Potrivit obiceiului, care arată ca o ceremonie funerară, păpușa numită “Caloian” este pusă într-un sicriu și dusă cu alai și bocete de către săteni pe un câmp cu semănături, unde este îngropată.

Localnicii susțin că, după acest ritual, întotdeauna vin ploile.

După ce au "înmormântat" păpușa, sătenii din Sofia se adună la casa unui gospodar, unde petrec cu mâncare și băutură. Ospățul se numește "pomana Caloienilor".

"Ultimul timp cam rar se practică, dar pe timpuri când era arșiță, secetă, oamenii practicau Caloianul", a spus primarul satului Sofia, raionul Drochia, Veaceslav Magaleas.

"Caloianul" rămâne în pământ două-trei zile, după care este dezgropat și dus de același cortegiu la un râu, unde așa-numitul sicriu este lăsat să fie dus de apă.

 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.