Chișinăul se sufocă în gunoi. Singura groapă destinată deșeurilor din construcție este aproape plină
Embed:
Chișinăul se sufocă în gunoi. Singura groapă destinată deșeurilor din construcție este aproape plină

Singura groapă de gunoi din Capitală destinată deșeurilor din construcție este aproape plină, iar autoritățile nu au identificat deocamdată un alt loc.
Situația este una alarmantă, în condițiile în care în Chișinău, sunt cele mai multe șantiere de construcție din țară, care generează zilnic tone de astfel de resturi.
Reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului trag un semnal de alarmă și spun că în ultima perioadă, gropile de gunoi neautorizate cu deșeuri din construcție s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie, iar situația s-ar putea agrava și mai mult.

Anul trecut, în Republica Moldova au fost date în exploatare aproape 7 mii de locuințe iar fiecare a treia, a fost ridicată în municipiul Chișinău. De trei ani, toate deșeurile rămase pe șantiere sau adunate de oamenii de rând care efectuează lucrări de reparație în apartamente sau case sunt transportate la groapa de gunoi din apropierea satului Ghidighici, municipiul Chișinău.

Zilnic, la Ghidighici vin zeci de camioane care depozitează mii de tone de deșeuri din construcție. Șoferii, care achită Direcției Locativ Comunale și Amenajare câte 10 de lei pentru fiecare tonă spun că nu au alternative. Această rampă e singura unde pot descărca gunoiul fără a fi amendați.


"Aici parcă e groapă de gunoi. Da unde în altă parte?"


"- Doar aici este posibil de adus gunoiul, sau mai sunt locuri?
- Nu știu, aici știu."

Inspectorii de mediu spun însă că groapa de gunoi de la Ghidighici a fost amenajată ilegal de autoritățile municipale.


"În primul rând gunoiștea dată este amplasată în zona de protecție a râului Bâc. Prin urmare duce la poluarea apelor de suprafață. "

Acum doi ani, Inspecția pentru Protecția Mediului a emis o prescripție prin care a cerut primăriei Chișinău sistarea activității rampei de gunoi de la Ghidighici. Autoritățile municipale au atacat însă demersul în instanță."Direcția Generală Locativ Comunală și Amenajare a contestat în instanța de judecată hotărârea de sistare. Dar instanța de fond cât și Curtea de Apel Chișinău a respins acțiunea respectivă, la moment nefiind emisă o hotărâre revocabilă în acest sens."

În prezent însă, procesul de judecată pe care primăria riscă să-l piardă, nu este cea mai stringentă problemă a municipalității. Mai grav este că groapa de gunoi de la Ghidighici, e plină în proporție de 90 la sută, iar o altă locație nu a fost deocamdată identificată."Noi suntem în permanență în căutarea unui loc, au fost identificate două locații dar din păcate au fost refuzate. O să mergem pe ideea că o să fie o locație dreaptă, nu neapărat o groapă sau depresiune, și pe această suprafață să aplicăm procedura de reciclare. Sortare și recilcare. "


În localitățile din suburbiile Capitalei problema deșeurilor din construcții este și mai gravă. La Sângera de exemplu, oamenii aruncă mormane de gunoaie peste tot.


"Deșeurile din construcție, printre care foi de ardezie, bucăți de teracotă, cărămidă, sticlă și bucăți de beton, completează tabloul dezolant al acestui loc. Grav este și faptul că aceată groapă de gunoi neautorizată, ascunsă printre buriuene, se află la doar câțiva metri distanță de casele oamenilor. "

Un agent economic din localitate le-a luat autorităților pe dinainte și a găsit o metodă eficientă de soluționare a problemei. A creat o platformă de sortare și prelucrare a gunoiului din construcție. Doar că activitatea întreprinderii îi nemulțumește pe localnicii din zonă. Aceștia spun că platforma este prea aproape de casele lor, iar praful și zgomotul produs de utilaje, îi deranjează.


"Doamne ferește să vedeți vara ce se petrece aici. Îi strașnic, îi strașnic. De respirat, este imposibil. Se vede, preama cum stă în aer colbul."


"Ei bocănesc toată noaptea, la ora 12.00 au bocanit. Dapoi se aude foarte tare. Eu am chemat o dată poliția. Și a venit poliția. Și le-a închis până atunci."

Am încercat să discutăm cu agentul economic vizat însă atât el, cât și angajații săi au devenit agresivi.

Primarul orașului Sângera, Valeriu Popa, recunoaște că situația privind gestionarea deșeurilor din construcție din localitate i-a scăpat practic de sub control.

"Noi am venit la consiliu pentru a crea un platou pentru acumularea deșeurilor rezultate din construcții. Deci au fost probabil la patru ședințe a consiliului. Consiliul nu a găsit nicio soluție."

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban recunoaște - lipsa unei gropi de gunoi autorizate în Chișinău este o mare problemă, dar este în căutarea soluțiilor.


"Sunt câteva idei în acest sens. Ideea proiectului mare, pe care îl avem cu BERD, BEI, ca să consolidăm capacitatea și să strângem tot, totul și peste tot în ceea ce ține de municipiu, ca să dăm o nouă alură de management în acest sens. Repet, este un proiect de peste 20 de milioane de euro pe care trebuie să-l punem în aplicare în viitorul apropiat."

Am încercat să aflăm de la Ion Ceban când va fi demarat proiectul și care este termenul de implementare. Edilul însă nu ne-a oferit mai multe detalii. Cert e că autoritățile nu au prea mult timp la dispoziție pentru a găsi o soluție. Asta în condițiile în care, potrivit responsabililor, groapa de gunoi de la Gidighici va fi plină ochi în cel mult un an.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.