Concurs la șefia ANSC cu semne de întrebare. Fostul director susține că candidatul admis este favorizat de PAS
Embed:
Concurs la șefia ANSC cu semne de întrebare. Fostul director susține că candidatul admis este favorizat de PAS

Încă un concurs pentru o funcție publică ridică semne de întrebare. De data aceasta, cel pentru selectarea candidatului pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. 2 candidați din 9 au fost admiși la proba interviului.
Unul dintre ei a activat în organizații neguvernamentale care au tangență cu doi deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Cei doi candidați admiși sunt Irina Gutnic, anterior director adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, și Serghei Merjan. El a activat în mai multe ONG-uri, printre care și Centrul de Politici și Reforme, al cărui cofondator este chiar președintele comisiei parlamentare care se ocupă de organizarea concursului, Dumitru Alaiba. Deputatul PAS spune că era pe picior de plecare din Centrul de Politici și Reforme atunci când a fost angajat Serghei Merjan.


"Eu eram la ușa de ieșire, deja eram practic în Parlament când dumnealui a avut unele proiecte cu CPR-ul."


Alaiba susține că nu a favorizat niciun candidat și că i-a susținut pe ambii.


"- Conflict de interese în privința la ce? - Dumneavoastră ați lucrat la CPR și domnul Merjan la fel, a fost subordonatul dumneavoastră. - Am înțeles, o să mă gândesc la asta."Fostul șef al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Anatolie Zagorodnîi, susține că acest concurs este mimat și politizat. Mai exact, Zagorodnîi afirmă că Serghei Merjan ar fi candidatul loial majorității parlamentare, pe motiv că acesta a activat și în cadrul Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, al cărei președinte a fost Olesea Stamate, acum deputat PAS. Ea ne-a spus că nu este implicată în organizarea concursului pentru funcția de director al Agenției pentru Soluționarea Contestațiilor. Am încercat să discutăm și cu Serghei Merjan, dar nu am reușit să luăm legătura cu el.

Nu este pentru prima dată când oameni apropiați guvernării sunt numiți în funcții de conducere. Recent, avocatul președintelui Maia Sandu a ajuns Avocatul Poporului. Natalia Moloșag a fost votată de 55 de deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate, pe fondul unor acuzații și replici acide cu opoziția care a criticat felul în care s-a desfășurat concursul.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.