Concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale a fost prelungit. Câte candidaturi sunt înregistrate
Embed:
Concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale a fost prelungit. Câte candidaturi sunt înregistrate

Activitatea Curții Constituționale continuă să rămână blocată, iar Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii nu se grăbesc să numească noi judecători la Înalta Curte, chiar dacă, în total, sunt înregistrate 42 de candidaturi.

Mai mult, la cinci zile de la expirarea termenului de înscriere la concursul anunțat, pentru două funcții de judecător al Curții Constituționale, CSM a anunțat că mai recepționează dosare încă două săptămâni.   

Decizia de prelungire a a termenului de înregistrare a fost luată astăzi, când candidații s-au prezentat pentru susținerea primei probe - interviul. 

Potrivit serviciului de presă al Consiliului Superior al Magistraturii, decizia de a prelungi concursul a fost luată după numeroase solicitări în acest sens din partea mai multor organizații neguvernamentale. Ajunși la CSM pentru susținerea primei probe, cei 42 de candidați înscriși în cursă au aflat că mai au de așteptat.

Jurnaliștii au avut ocazia să abordeze unii candidați controversați, între care și Domnica Manole. Magistrata a fost cercetată penal în 2016, după ce, în calitate de judecător al Curții de Apel Chișinău, a adoptat o hotărâre în care a obligat abuziv Comisia Electorală Centrală să inițieze un referendum, la inițiativa Platformei Demnitate și Adevăr. Aceasta a fost achitată la o lună după ce puterea a fost preluată de Alianța PSRM - PAS - PPDA și imediat după ce vicepremierul Andrei Năstase a depus mărturii în instanță în favoarea Domnicăi Manole.

"A fost o hotărâre pronunțată, în exercitarea atribuțiilor mele de serviciu. Și instanța de judecată, însăși procurorul a renunțat la învinuire. Este prezumția nevinovăției, doar o sentință irevocabilă, are efecte juridice", a spus candidata Domnica Manole.

La fotoliul de judcător al Curții Constituționale pretinde și mătușa lui Alexandru Machedon, cel mai generos sponsor al PPDA. Tatiana Răducan, însă, jură că nu are nicio legătură cu politica.

"Aveți vreo legătură cu Platforma Demnitate și Adevăr, pentru știm că Alexandru Machedon este un susținător aprig. - Eu sunt judecător în demisie. Conform legii privind statutul judecătorului, nu am dreptul să particip la dezbateri politice", a zis candidata Tatiana Răducan.

Un alt candidat este Teodor Cârnaț care în 2017 și-a dat demisia din funcția de membru al CSM după ce a picat testul poligraf la concursul pentru ocuparea funcției de președinte al Autorității Naționale de Integritate.

"Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să cântărească trecutul fiecăruia în parte, și trebuie să aprecieze care din candidați, merită să ocupe funcția de judecător la Curtea Constituțională bazându-se pe activitatea anterioară, pe profesionalism, pe aspectul umanității, și nu în ultimul rând pe trecutul lui istoric", a declarat candidatul Teodor Cârnaț.

Curtea Constituțională a rămas fără judecători după ce membrii ei și-au anunțat demisia incorpore. Instanța numără șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Potrivit legii, doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.