Condiții pentru banii oferiți de UE. Ce trebuie să facă autoritățile de la Chișinău pentru сa cele 600 de milioane de euro să ajungă în Moldova
Embed:
Condiții pentru banii oferiți de UE. Ce trebuie să facă autoritățile de la Chișinău pentru сa cele 600 de milioane de euro să ajungă în Moldova

Guvernul și Parlamentul de la Chișinău trebuie să colaboreze mai mult în procesul de implementare a reformelor pentru a putea beneficia de suma de 600 de milioane de euro oferită Moldovei de Comisia Europeană.
Declarația a fost făcută de directorul general adjunct pentru politica de vecinătate a Comisiei Europene, Katarina Mathernova.
Șeful statului, Maia Sandu, susține că una din condițiile principale pentru oferirea ajutorului financiar este lupta împotriva corupției și progresul în elucidarea furtului miliardului.
Președintele a precizat că prima tranșă va ajunge în țara noastră după alegerile parlamentare.

Directorul general adjunct pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere a Comisiei Europene, Katarina Mathernova, susține că planul de relansare economică a Republicii Moldova poate fi implementat cu susținerea financiară a UE doar dacă autoritățile vor face progrese evidente și nu vor mima reformele.

"Condiția principală pentru implementarea planului este să aveți un Guvern și un Parlament orientat spre reforme. De exemplu, pentru asistența macro-economică, care este oferită acum și a doua tranșă care va veni în septembrie este necesară implementarea unor legi ce vizează Vama și Agenția Națională de Integritate. Ajutorul va fi oferit doar dacă va fi un Parlament capabil să facă modificările legislative".


Șeful statului, Maia Sandu, susține că instituțiile statului trebuie să colaboreze intens și să depună eforturi serioase pentru ca banii promiși de UE să ajungă în țara noastră.

"Înțelegem foarte bine că aceste resurse se pot materializa dacă va exista efort serios din partea tuturor instituțiilor țării. Dovezi clare că instituțiile sunt capabile să oprească corupția, să reformeze sistemul judecătoresc, să îmbunătățească mediul de afaceri. În cazul investigării furtului miliardului este nevoie aportul Procuraturii Generale și mai departe a sistemului judecătoresc".

Cele 600 de milioane de euro oferite de Comisia Europeană vor ajunge în Moldova pe parcursul a trei ani. Banii vor contribui la relansarea economiei și este bazat pe cinci piloni. Astfel, cea mai mare sumă , aproximativ 230 de milioane de euro, va fi acordată pentru investiții în infrastructură, precum și conservarea râului Nistru și gestionarea mai bună a resurselor de apă. Alte 220 de milioane de euro sunt planificate pentru gestionarea corectă a banilor publici, iar 100 de milioane sunt prevăzute pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Totodată, câte 25 de milioane vor fi investite în educație și reformarea justiției.

O parte din bani sunt oferiți sub formă de donații, iar altă parte sunt sub formă de credite. Primele tranșe vor ajunge în Republica Moldova după alegerile parlamentare anticipate. Republica Moldova este singura țară din Parteneriatul Estic care beneficiază de un program de relansare a economiei.


 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.