Confuzie decizională în sânul guvernării. Executivul anunță reducerea prețului la testul PCR la stat, care, de fapt, este gratuit
Embed:
Confuzie decizională în sânul guvernării. Executivul anunță reducerea prețului la testul PCR la stat, care, de fapt, este gratuit

Confuzie decizională în sânul guvernării. Executivul a avizat ieri un proiect prin care tariful pentru efectuarea testelor PCR la COVID-19 în laboratoarele de stat a fost redus semnificativ, de la 755 la 300 de lei. Anunțul a venit la pachet cu un șir de neclarități. În timp ce Guvernul nu precizează dacă acest lucru presupune testarea cu plată în laboratoarele publice, Ministerul Sănătății, emite un comunicat și mai neclar. Instituția a anunțat că moldovenii vor scoate mai puțini bani din buzunare pentru a se testa la stat, însă asta în condițiile în care laboratoarele de stat nu au prestat niciodată servicii de testare a populației la COVID 19 contra cost.
După ce am cerut precizări de la Ministerul Sănătății, instituția ne-a lăsat fără răspuns, în schimb a șters comunicatul de pe pagina lor și l-a înlocuit cu cel al Guvernului.

În debutul ședinței de ieri a Guvernului, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că testele PCR se vor ieftini. După ședință, instituția a emis un comunicat sec, fără prea multe detalii, despre faptul că va fi redus prețul pentru efectuarea testelor COVID-19 în laboratoarele de stat și că acestea vor costa 300 de lei, în loc de 755 lei.
La scurt timp, pe pagina Ministerului Sănătății a apărut un alt comunicat în care este precizat deja clar că, într-adevăr, moldovenii vor scoate mai puțini bani din buzunare pentru aceste teste. Am încercat să aflăm de la Ministerul Sănătății cum va fi posibil ca oamenii să se testeze în laboratoarele de stat, în condițiile în care până acum nu era posibil acest lucru decât dacă aveai simptome specifice de boală. Am întrebat și unde mai exact se va face testarea la COVID și către ce instituție vor fi direcționați banii, însă, în loc de răspuns, Ministerul Sănătății a șters comunicatul și l-a înlocuit cu cel publicat de Guvern. Am încercat ulterior să aflăm mai multe detalii de la premierul Natalia Gavrilița, însă nu am primit un răspuns clar nici de această dată.

"Am adoptat această hotărâre pentru instituțiile publice pentru că acolo putem în mod direct și rapid să intervenim, împreună cu colegii din Parlament am făcut analiza prețurilor pentru cantitățile importate și vom veni cu politici adiționale pentru a asigura un preț echitabil."

Nici secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Svetlana Nicolăescu, care a fost invitată ieri la emisiunea "În centrul atenției" de la Publika TV nu a putut spune clar dacă într-adevăr vom putea face un test PCR la stat cu 300 de lei.

"Având un tarif oficial aprobat, instituțiile medicale au posibilitatea să ofere acest serviciu și contra cost celor persoane care vor solicita, cu condiția că dispun de capacități, ne referim la resurse umane. În primul rând, oricum vor răspunde solicitărilor din sistemul public, la indicații medicale, dar au posibilitatea să le includă în catalogul serviciilor care le prestează contra cost."

Iar președintele Comisiei protecție socială și sănătate a Parlamentului, Dan Perciun, a declarat astăzi cu totul altceva. Potrivit lui, 300 de lei ar putea să coste testele rapide antigen.

" Noi ne referim la testele rapide, care nu necesită măsuri organizatorice foarte complexe, din discuțiile pe care le-am avut noi cu ministerul, aceste teste pot fi aplicate inclusiv în policlinici. "

Fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a scris pe pagina sa de facebook că, de fapt, modificarea făcută de Guvern nu are niciun impact asupra prețului pe care îl vor achita în continuare cetățenii pentru teste PCR, ci doar reglementează relațiile financiare între CNAM și instituțiile medicale publice.

Am încercat să obținem o reacție de la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Purtătorul de cuvânt al insituției, Silvia Munteanu, ne-a spus că astăzi bugetarii au zi liberă și că nu ne poate oferi alte detalii. Un răspuns de la ei am putea primi abia mâine.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.