Consecințele ninsorii! A fost deschisă o linie FIERBINTE pentru agricultori
Embed:
Consecințele ninsorii! A fost deschisă o linie FIERBINTE pentru agricultori

Reprezentanții Ministerului Agriculturii au anunțat că ninsorile puternice au afectat semnificativ recolta din acest an. Au fost compromise un număr mare de pomi fructiferi și nuci și suprafețe considerabile de rapiță.

Autoritățile au creat un grup de lucru operativ, care urmează să evalueze pagubele provocate de intemperii. De asemenea, a fost deschisă o linie telefonică fierbinte, la care pot apela fermierii.

"Cea mai afectata zona este Nisporeni, Leova, Hâncești, Cantemir. Ca culture noi vorbim de prunul, piersic, caise. Avem partea de centru sud. Vorbim de Ștefan Vodă, Taraclia, Comrat. Ca cultură afectată avem nucul, dacă ne referim la culturile de câmp, vorbim de rapiță", a spus viceministrul Agriculturii, Iurie Ușurelu.

Agricultorii afirmă că situația s-ar putea agrava în cazul în care vor fi înghețuri. În acest caz, cele mai afectate vor fi culturile de câmp.

"Planta încă nu a înflorit, însă butoanele sunt aproape înflorite. Iată avem două, trei zile până la înflorire, asta e situația. Acum avem temperaturi de zero, plus două grade, iar dacă nu dă Doamne temperaturile vor scădea, suprafețele vor avea de suferit. Vom pierde și din plante și din productivitate", a zis agricultorul din Mihăilenii Noi, raionul Rîșcani, Victor Gasna.

"La noi în gospodărie 20-30 la sută din floarea soarelui a ieșit din sol. Dacă vor fi temperaturi sub zero vor fi afectate. De la livezi până la culturile de câmp, toate au de suferit în așa condiții", a spus agricultorul din Mihăilenii Noi, raionul Rîșcani, Mircea Caraiman.

Premierul Pavel Filip a declarat că agricultorii care vor înregistra pagube vor primi compensații. În acest sens, autoritățile de la Chișinău au apelat după ajutor și la partenerii externi.

"Este foarte important că după aceasta o să avem o evaluare, o evaluare onestă, să înțelegem care sunt pierderile și cum au avut de suferit cei care activează în domeniul agriculturii", a afirmat prim-ministrul, Pavel Filip.

Autoritățile au deschis o linie telefonică fierbinte, la care pot apela fermierii pentru a anunța despre pagube. Ei sunt îndemnați să telefoneze la numărul 022 23 23 84.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.