Consiliul Concurenței a pus punct speculațiilor privind activitatea companiei "Casa Media Corp" SRL
Embed:
Consiliul Concurenței a pus punct speculațiilor privind activitatea companiei "Casa Media Corp" SRL

Consiliul Concurenței a pus punct speculațiilor privind activitatea companiei "Casa Media Corp" SRL, una dintre cele mai importante regii de vânzări a publicității TV în Moldova. Plenul Consiliului Concurenței a constatat că această companie a fost discreditată cu informații false de către "TV Comunicații Grup" SRL, deținătorul licenței "RTR Moldova", care este o televiziune controlată direct de Moscova.

Plenul Consiliului Concurenței a constatat că "TV Comunicații Grup" SRL a încălcat articolul 15 al Legii Concurenței, care interzice discreditarea concurenților, defăimarea și punerea în pericol a reputației sau credibilitații acestora. Mai exact, instituția a stabilit că această companie care deține licența televiziunii "RTR Moldova" a răspândit afirmații false despre activitatea și produsele concurentului său "Casa Media Corp" SRL, căruia i-au fost aduse prejudicii.
Constatările plenului Consiliului Concurenței vin după ce, în 2018, "Casa Media Corp" SRL a reclamat că "TV Comunicații Grup" SRL răspândește informații false despre relațiile dintre "Casa Media Corp" SRL și beneficiarii de publicitate sau agențiile de publicitate, iar prin aceasta manifestă concurență neloială cu scopul de a deturna clienții.

Autoritatea anticoncurențială a stabilit că "TV Comunicații Grup" SRL a răspândit informațiile false despre așa-zisa "înțelegere de cartel" dintre întreprinderile "Casa Media Corp" SRL și "Exclusiv Sales House" SRL,
așa cum, în cadrul investigației, nu a fost probat comportamentul coordonat al acestor întreprinderi.


"Totodată, s-a stabilit că acordurile contractuale de comercializare a spațiului publicitar sunt încheiate în funcție de ofertele expuse de întreprinderile vizate și preferințele întreprinderilor contractante.", se mai arată în decizia Plenului Consiliului Concurenței.”
Totuși, "TV Comunicații Grup" SRL a scăpat nepedepsită pentru defăimarea cu informații false a concurentului său, pentru că a expirat termenul de prescripție pentru această încălcare de lege.

Anterior, mai multe posturi tv din Moldova, dar și Asociația Patronală a Radiodifuzorilor din Moldova au condamnat public comportamentul anticoncurențial al îndeprinderii "TV Comunicații Grup" SRL, care deține licența "RTR Moldova". Și asta pentru că această televiziune controlată direct de Moscova nu-și respectă obligațiile legale privind realizarea emisiunilor autohtone, ignoră obligațiile privind producția tv în limba romă și beneficiază de atitudinea protectoare a unor membri ai Consiliului Audiovizualului. De notat că "TV Comunicații Grup" SRL este parte a unui grup organizat de întreprinderi cu interese dubioase în audiovizualul moldovenesc, care parazitează spațiul media din țara noastră cu retransmisiuni. Pe lângă "RTR Moldova", din arsenalul acestui grup fac parte "ITV", "Bravo TV" "Cinema 1" și "DTV".
Beneficiarii și proprietarii reali ai televiziunii "RTR Moldova" sunt instituții și companii din Moscova, care se află în strânsă legătură cu statul rus. Potrivit mold-street.com, 50 la sută din acțiunile companiei "TV Comunicații Grup" SRL aparțin companiei "Rosmediakom", care este partenerul necomercial pentru proiectele media și comunicațiilor în masă din Federația Rusă. La rândul său, "Rosmediakom" este fondată de băncile rusești "Sberbank", "Vneshekonombank", dar și de compania de stat de televiziune din Rusia, VGTRK.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.