Consiliului Europei vine cu un răspuns privind alegerile parlamentare anticipate și criza instituțională în Moldova
Embed:
Consiliului Europei vine cu un răspuns privind alegerile parlamentare anticipate și criza instituțională în Moldova

Secretarul General al Consiliului Europei face apel la simțul responsabilității tuturor instituțiilor și tuturor părților interesate din Republica Moldova pentru a evita o criza constituțională. Îndemnul se regăsește într-un răspuns oferit de Marija Pejčinović Burić președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Într-un comunicat remis de Parlament se precizează că instituția de la Strasbourg ar fi confirmat că Legislativul nu poate fi dizolvat dacă există o majoritate parlamentară.


Secretarul General al Consiliului Europei afirmă că în Moldova trebuie evitată o criză constituțională, ceea ce este cu atât mai necesar în perioada actuală, marcată de criza sanitară.


În mesajul său, Marija Pejčinović Burić mai amintește că în avizul din 2019 dat de Comisia de la Veneția Republicii Moldova se menționează că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru examinarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată prin mod facil, ci doar respectând spiritul și libera Constituție.

Zinaida Greceanîi a discutat și la telefon cu secretarul Consiliului Europei despre necesitatea identificarii unei soluții democratice. Președintele Parlamentului a accentuat inadmisibilitatea creării în Republica Moldova a unui precedent periculos când se încearcă să se dea peste cap toate principiile și normele democratice.
În scrisoarea adresată Consiliului Europei, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a constatat că în acțiunile Maiei Sandu se atestă o tentativă de violare a obligațiilor sale. Mai exact, Greceanîi a scris că nu există circumstanțe pentru dizolvarea Legislativului și există un candidat la funcția de premier propus de o majoritate parlamentară. Atunci, președinția a reacționat cu un mesaj în care a precizat că alegerile parlamentare anticipate reprezintă voința poporului. La sfârșitul lunii martie, Maia Sandu s-a adresat Curții Constituționale pentru a fi stabilite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Asta după ce, potrivit Președinției, deputații au eșuat să aleagă un Guvern din două încercări, după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de trei luni.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.