Consultările fracțiunilor parlamentare privind depășirea crizei politice. PAS va depune o sesizare la CC privind dizolvarea Parlamentului
Embed:
Consultările fracțiunilor parlamentare privind depășirea crizei politice. PAS va depune o sesizare la CC privind dizolvarea Parlamentului

Fracțiunea PAS a anunțat, în cadrul consultărilor de miercuri, că va merge la Curtea Constituțională în data de 23 martie, cu o sesizare privind dizolvarea Parlamentului. Informația a fost oferită pentru postul nostru de televiziune de secretarul fracțiunii Platformei DA, Dinu Plîngău. Potrivit lui Plângău, cei de la PAS vor invoca termenul limită de dizolvare a Parlamentului, care constituie trei luni de la data demisiei Guvernului. Pe de altă parte, reprezentanții PAS nu ne-au confirmat că în cadrul formațiunii a fost luată o astfel de decizie. Nici Platforma DA, nici PSRM nu cred că această sesizare va fi acceptată de Curtea Constituțională, pentru că Legea Supremă stipulează că în aceste trei luni trebuie să aibă loc și cel puțin două încercări eșuate de numirea a unui nou Guvern.

Secretarul fracțiunii Platformei DA, Dinu Plîngău, a declarat că miercuri, în cadrul consultărilor cu alte fracțiuni, formațiunea pe care o reprezintă a reiterat necesitatea instaurării unui Guvern minoritar. Potrivit lui Plîngău, PAS nu este de acord cu această poziție.

"Preliminar, s-a discutat cu Partidul Acțiune și Solidaritate și cu Partidul Democrat. În cadrul acestor discuții, Platforma DA a venit cu opțiunea sa, că partidele pro-europene trebuie să-și consolideze eforturile pentru identificarea soluțiilor optime. Republica Moldova are nevoie de un guvern minoritar. Partidul Acțiune și Solidaritate consideră, din anumite raționamente, că în data de 23 martie ei vor sesiza Curtea Constituțională pentru dizolvarea Parlamentului."

Președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, nu ne-a confirmat această informație, la fel ca și deputatul din partea acestei formațiuni, Sergiu Litvinenco. Ultimul doar ne-a reiterat că PAS în continuare insistă pe dizolvarea actualului Legislativ.

"Noi ieri am avut întâlniri cu PSRM și Platforma DA. În principiu, a fost un schimb de păreri la situația politică care este în Republica Moldova. Pledăm în continuare și vom întreprinde toate măsurile necesare, legale, constituționale, pentru ca să ajungem la dizolvarea Parlamentului. Vom vedea ce se va întâmpla."

Ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat că o eventuală sesizare în acest sens nu va avea succes.

"Am văzut diferite interpretări ai unor așa-numiți juriști care spun că o să vină o dată cutare și atunci semnează decretul, fără nicio problemă - nu! Nu se poate de constat dizolvarea Parlamentului sau circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului, dacă nu se vor întruni anumite norme constituționale foarte clare: trebuie să fie minim două încercări nereușițe de votare a Guvernului."

Președintele PDM, Pavel Filip, nu a răspuns la apelurile și mesajele noastre pentru a ne oferi detalii despre consultările de ieri. La fel, l-am sunat pe deputatul PRO MOLDOVA Vladimir Cebotari, care de asemenea, nu ne-a răspuns la telefon. Iar deputatul fracțiunii Partidului "ȘOR", Marina Tauber, a spus că Platforma "Pentru Moldova" insistă în continuare pe candidatura Marianei Durleșteanu, propusă de 54 de deputați pentru funcția de premier.

"Noi mai mult avem discuții și consultări pe intern, cu președintele nostru, domnul Ilan Șor, cu toți deputații Platformei "Pentru Moldova". Urmează să ieșim cu o declarație în timpul cel mai apropiat. Am reiterat susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu pentru funcția de prim-ministru, considerăm că este omul potrivit."

În 2013, Curtea Constituțională a stabilit că trei luni este termenul limită pentru dizolvarea Parlamentului, comun pentru ambele cazuri, prevăzute de Legea Supremă și anume: imposibilitatea formării Guvernului sau blocarea procedurii de adoptare a legilor în Parlament.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.