Consumatorii casnici ar putea primi compensații pentru consumul energiei electrice în perioada stării de urgență
Embed:
Consumatorii casnici ar putea primi compensații pentru consumul energiei electrice în perioada stării de urgență

Consumatorii casnici ar putea primi compensații pentru consumul energiei electrice în perioada stării de urgență. Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege în acest sens. De compensația lunară în valoare de 214 lei urmează să beneficieze fiecare gospodărie casnică din țară. Banii pentru implementarea proiectului, în jur de 500 de milioane de lei, ar urma să fie alocați din bugetul de stat.

Proiectul de lege care prevede oferirea compensaților pentru energia electrică aparține fracțiunii PSRM. Pentru două luni de stare de urgență, cheltuielile pentru o gospodărie casnică ar urma să fie compensate cu 428 de lei.

"Aceste calcule de 428 de lei reiese din consumul efectiv de pe lunile februarie-martie 2021. În total, un milion 245 de mii de consumatori gospodării casnice, dintre care 532 de mii sunt din localitățile urbane și 700 de mii de consumatori casnici din localitățile rurale."

Proiectul socialiștilor a fost criticat de opoziție. Unii deputați au calificat inițiativa drept una cu tentă electorală.

"Nu știu dacă e bine să majorați datoria internă și să puneți iarăși în pericol economia pe aspectul a tot mai multe împrumuturi de la băncile comerciale. Dacă mergeți cu acest proiect populist, de ce admiteți risipa de bani, de ce propuneți această compensare pentru cei care stau bine merci și nu au nevoie de acești bani."

"De ce cetățenii acestei țări, persoane cu venituri foarte mici, trebuie din taxele lor să ne achite nouă electricitatea. De ce ați gândit anume așa proiectul, când sunt alte politici sociale de combatere a sărăciei."

"Sunt alocații sociale și ajutor social, sunt identificați oamenii care chiar au nevoie de acest ajutor social. Nu trebuie să-i ajutăm și pe cei care au supravenituri. Este o practică greșită. "

Furnizorii de energie electrică din țara noastră au venit deja cu reacții în acest sens. Într-un comunicat de presă, Premier Energy a menționat că acest proiect a apărut în spațiul public fără discuții prealabile, nu a fost avizat de Guvern și comisii parlamentare, fapt care este obligatoriu ținând cont de impactul lui asupra bugetului de stat. De asemenea, nu a fost consultat cu ANRE. Furnizorul menționează că întreruperea disciplinei de plată lunară a facturii de energie electrică nu contribuie la cultivarea unei culturi de responsabilitate a plății și a gestiunii eficiente a consumului individual prin economisirea de energie, întrucât ceea ce nu este plătit, sau pare să nu fie plătit din buzunarul propriu, nu este apreciat la justa valoare. Totodată, acest proiect de lege poate crea o confuzie profundă pentru clienți, care pot fi induși în eroare de detaliile facturilor cu privire la propria datorie. În plus, în final, consumatorul oricum va trebui să plătească ulterior, întrucât bugetul de stat este alimentat din contribuțiile cetățenilor sau împrumuturi care vor trebui să fie restituite.

De altă parte, reprezentanții Societății pe Acțiuni "Furnizarea Energiei Electrice Nord" susțin că proiectul este binevenit pentru cetățeni, iar activitatea companiei nu va fi afectată.

"Credem că nu vor fi probleme la achitarea facturilor, totul se va desfășura normal. Din punct de vedere tehnic putem să facem tot ce a cerut Parlamentul. Dacă deputații vor vota proiectul, suntem obligați să îl respectăm".

Pentru a intra în vigoare, proiectul urmează să fie votat și în a doua lectură.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.