Convocați în Capitală. Magistrații, la adunarea generală a judecătorilor
Embed:
Convocați în Capitală. Magistrații, la adunarea generală a judecătorilor

Chișinăul a reușit să economisească peste trei milioane de lei datorită optimizării judecătoriilor. Anunțul a fost făcut de Radu Țurcanu, președintele judecătoriei Chișinău, care spune că de două luni, de când a fost inițiată reforma, dosarele sunt examinate mai operativ. Subiectul a fost discutat în cadrul adunării generale a Judecătorilor, care a avut loc în Capitală.

"Ca idee, ca buget sunt foarte multe economii, peste să zic acuma o cifră, mult peste 3 milioane economiile care sunt. Bineînțeles că s-au micșorat o parte din cheltuieli, ce ține de deservirea sediilor, și ca infrastructură și ca achiziție absolută", a spus președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu.

De două luni, Judecătoria Chișinău cu sediul la Buiucani gestionează doar cauzele penale, cea cu sediul în sectorul Centru examinează doar dosarele civile, judecătoria Chișinău cu sediul la Botanica - cauzele în materie de insolvabilitate, iar cea de la Râșcani se ocupă de dosarele ce țin de contenciosul administrativ.

"Odată cu specializarea sediilor avem mai puține hotărâri casate, mai bine motivate hotărârile instanțelor din Chișinău și bineînțeles că judecătorii se specializează în aceste domenii având posibilitatea să discute între ei, pe anumite subiecte", a zis președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu.

"Într-adevăr e un lucru benefic, au fost foști procurori care lucrează, care au deja vechimea în muncă. Ei au activat în domeniul penal, procedură penală și acum lor le este mult mai ușor decât ceilați care nu au fost procurori", a spus judecătorul iurie Movilă.

Judecătorii susțin că reformele trebuie să continue.

"Cele mai bune reforme au fost făcute, doar citiți Legislația care a fost modificată, ceea ce ține de promovare, selecția judecătorilor. Ceva perfect", a spus judecătorul Sandu Alexandru.

În cadrul ședinței de astăzi, președintele CSM a vorbit despre succesele obținute de judecători, dar și despre carențele sistemului.

"Au fost cazuri când au fost persoanele la primire nu vreau să cred că a fost așa, dar pe urmă s-a constatat că judecătorul îi pare că este la el acasă, are un comportament care nu este bine. Vreau să vă zic că Consiliul nu va tolera faptul dat", a afirmat președintele CSM, Victor Micu.

Ministrul Justiției susține că sistemul poate și trebuie îmbunătățit.

"Am convingerea profundă că justiția va fi mai credibilă dacă se va face mai mult pe înțelesul cetățenilor și dacă va oferi soluții în timp util la problemele cu care aceștia se confruntă", a zis ministrul Justiției, Victoria Iftodi.

Adunarea Generală a Judecătorilor a adunat 320 de magistrați din toată țara.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.