COVID-19 amână operațiile de transplant. În ultimele cinci luni, în țara noastră nu a fost efectuat niciun transplant de organe
Embed:
COVID-19 amână operațiile de transplant. În ultimele cinci luni, în țara noastră nu a fost efectuat niciun transplant de organe

COVID-19 amână operațiile de transplant. La cinci luni de la începutul pandemiei, în țara noastră, nu a fost efectuat niciun transplant de organe. Cele două spitale din Moldova, care se ocupau de efectuarea acestor intervenții, sunt antrenate acum în tratatea pacienților infectați cu noul coronavirus. De frica de a nu se infecta cu COVID, donatorii nu mai calcă pragul instituțiilor medicale, iar cei care au nevoie de un transplant rămân izolați, deoarece pe lângă toate chinurile pe care le suportă, sunt și printre cei mai vulnerabili în fața noului coronavirus.

Iulia Iațco este în așteptarea unui transplant hepatic încă din anul 2016. În luna martie, la începutul pandemiei, femeia a decis să plece peste hotare, deoarece nu mai putea amâna operația și nu știa cum va evolua situația din spitalele din țară. Singura țară care a primit-o ca pacient pe lista de așteptare a fost Belarus, unde spitalele specializate în transplanturi nu au fost reprofilate pe timp de pandemie. Iulia Iațco spune că toate cheltuielile pentru spitalizare sunt suportate de familie și de către prietenii ei. Costurile sunt însă de două ori mai mari decât în Moldova. Chiar și așa, femeia speră la o minune și spune că a luat cea mai bună decizie atunci când a plecat din Moldova înainte de a fi închise hotarele.

"Pentru mine încă nu s-a găsit un donator, eu încă sunt în așteptare și în contact permanent cu medicii. Aici în Belarus pandemia de Covid nici cum nu a afectat accesul la medicină avansată, nici pentru cetățenii din Belarus și nici pentru cei din alte țări."

Potrivit directorului interimar al Agenției Transplantului, în prezent, 24 de oameni așteaptă un transplant renal, 57 - unul hepatic și aproape 40 de persoane au nevoie de o nouă cornee. Dorian Visterniceanu spune că unii pacienți sunt nevoiți să meargă în străinătate să facă aceste operații, extrem de costisitoare.

" Sistemul de sănătate de la noi, din păcate, nu a putut face față acestor chestii. Din cauza aceasta, acum, din lipsa donatorilor, noi nu putem efectua aceste operații. Toate care au fost, s-au limitat la perioada de dinainte de pandemie. "

De la începutul anului și până a începe pandemia, în țara noastră au fost efectuate în jur de 20 de transplanturi de ficat,renale și de cornee.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.