Crescătorii de animale au rămas fără piață de desfacere. Vînzările au scăzut cu peste 50 la sută.
Embed:
Crescătorii de animale au rămas fără piață de desfacere. Vînzările au scăzut cu peste 50 la sută.

Vremuri grele pentru fermierii moldoveni. Pe lângă secetă, și pandemia le-a dat planurile peste cap. Mulți au rămas fără piață de desfacere și nu au cui își vinde animalele pe care le cresc și așa cu cheltuieli duble față de anii trecuți. Este și cazul lui Grigore Băleanu, un crescător de iepuri din satul Brăviceni, raionul Orhei. Potrivit lui, în condițiile în care sute de localuri au rămas închise din cauza COVID-19, vânzările au scăzut cu peste 50 la sută.

Grigore Băleanu a deschis în anul 2017 o fermă de iepuri după ce a primit un grant în valoare de opt mii de dolari din partea Poloniei. Afacerea s-a dezvoltat, iar fermierul a vândut anul trecut în jur de 1400 de capete mai multor rețele comerciale din Orhei și Chișinău, iar carnea ajungea ulterior în sectorul HoReCa. În acest an, după izbucnirea pandemiei de Covid-19 magazinele au reziliat contractele, iar bărbatul spune că a reușit să vândă mai puțin de 500 de iepuri.

"Secția de fătări a fost plină până în capăt. 60 de femele fătătoare am redus pentru că nu avem pentru ce le crește. Nu ai unde le vinde înseamnă că nu trebuie, am fost nevoiți să rămânem cu 40 de femele la moment, nici acestea nu se știe".

"O iepuroaică fată în medie 20 - 25 de iepurași pe an. De la naștere până la abator animalele trăiesc în medie trei luni, iar greutatea maximă este de trei kilograme".

Fermierul spune că este aproape de faliment și doar o minune i-ar mai putea salva acum afacerea.

"Doi, trei iepuri pe săptămână, nu sunt vânzările celea care erau anul trecut. 80, 90 de iepuri, în kilograme 100,115,120 acum aș duce, dar cui? Unde m-am adresat, ei au a lor producție adusă, iepurele e mai scump ca carnea de porc și nu merge de aceea nici nu o iau. Dacă nu ai cui o vinde nici nu mai producem, nu putem să lucrăm în vânt".

Iepurii crescuți la ferma lui Grigore Băleanu sunt hrăniți doar cu hrană ecologică. Bărbatul este ajutat de către ginerele său.

"Folosim următoarele cereale grâu, orz, soia, măcuc și tărâță. Dacă calitatea hrănii nu este bună iepurii pot să moară. Dacă mâncarea e bună ei cresc mai binișor și carnea e mai gustoasă".

Grigore Băleanu speră că vânzările vor crește măcar puțin înainte de Revelion. Acesta vinde un kilogram de carne de iepure cu 105 lei. La începutul pandemiei de COVID-19, sectorul HoReCa și-a sistat activitatea pentru aproximativ trei luni. Ulterior, doar 70 la sută din localuri și-au redeschis ușile pentru clienți. Specialiștii de la ANSA spun că în anul 2020, din cauza pandemiei și a secetei, numărul animalelor din țara noastră a scăzut cu aproximativ 15 procente.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.