Creștere record a prețurilor în luna septembrie. Cel mai mult s-au scumpit produsele alimentare. Oamenii, îngrijorați de scumpiri
Embed:
Creștere record a prețurilor în luna septembrie. Cel mai mult s-au scumpit produsele alimentare. Oamenii, îngrijorați de scumpiri

Creștere record a prețurilor în luna septembrie.
Potrivit Biroului Național de Statistică, luna trecută a fost înregistrată o inflație de 1,7 la sută.
Potrivit experților în economie, este cea mai mare majorare din ultimii cinci ani.
Cel mai mult s-au scumpit produsele alimentare, cu 2,7 la sută, ceea ce este de două ori mai mult decât media specifică a acestei luni în ultimii 20 de ani.
Prognozele Băncii Naționale nu sunt optimiste, iar prețurile ar putea crește și în următoarele luni.


Datele Biroului Național de Statistică arată că în luna septembrie legumele s-au scumpit în medie cu aproape 20 la sută. Cel mai mult au crescut prețurile pentru castraveți, cu peste 55 de procente, pentru roșii cu 45 la sută, iar varza s-a scumpit cu aproximativ 27 de procente.

Luna trecută s-au mai scumpit ouăle și carnea de porc cu patru procente, produsele lactate cu 1,7 la sută, iar pâinea din făină de grâu și carnea de pasăre cu 1,6 la sută.


Oamenii sunt îngrijorați de scumpiri.


"Lapte, vai de capul meu, nu cumpăr, este prea scump. Oleacă de aceea, oleacă de aceea, puțin de unt, măcar un ceai să beau. Of, roșii nici nu mai spun, 15 lei, dacă îmi mai aduce fata, două, trei, dacă nu, nu".

"Și laptele, roșile, vinetele, tot este scump. Nu ai ce să mănânci acum".

Iar vânzătorii spun că nu au altă soluție.

"Cu cinci lei mai mult s-au scumpit timp de o lună. Tot s-a scumpit, carburanții, lumea nu o să vândă nimic mai ieftin".


"Doi, trei lei s-au scumpit, asta totul depinde de sus, dreptate nu se face nimic. Rar care își permit să își cumpere, cumpără o portocală, două mandarine nu știu ce o să facem mai departe, dar nimic nu e bun".

Și resursele energetice înregistrează prețuri record în această toamnă. Gazul lichefiat s-a scumpit în septembrie cu 8,5 la sută, cărbunii cu 6 la sută, lemnele cu 2,7, benzina cu puțin peste trei la sută, iar motorina cu 2,4 procente. 

Din ce în ce mai greu. De exemplu, înainte eu de la Leova veneam la Chișinău cu 300 de lei, acum trebuie să pui 500 de lei.


"Foarte rău, foarte rău. De unde să ei bani, salariul nu s-a schimbat".


În prima lună de toamnă s-au majorat prețurile pentru serviciile stomatologice și cazarea în căminele studențești cu puțin peste opt la sută. Experții economici susțin că inflația este condiționată de creșterea prețurilor pentru produsele alimentare și resursele energetice la nivel internațional, dar și din cauza crizei transporturilor în UE. Totuși sunt și o serie de factori interni.


"Cetățenii noștri au vândut în ultimele 12 luni de zile peste patru miliarde de dolari, oferta de valută va fi în acest an la un record din ultimii șapte, opt ani. S-au băgat în cheltuieli, avem o creștere puternică a cheltuielilor vor crește cu cel puțin 35 de miliarde de lei. Respectiv avem o presiune inflaționistă. Anul acesta s-a ajuns la credite noi contractate câte un miliard jumătate de lei așa ceva nu a fost, este dublu față de obișnui și tot asta se bagă în consum și duce la inflație".


În luna august, Banca Națională a Moldovei a precizat că actuala rată anuală a inflației este mai mare decât cea prognozată anterior. Cauzele sunt: seceta din 2020, creșterea prețurilor internaționale pentru produsele alimentare și prețurile pentru combustibil. Pentru ultimul trimestru al acestui an inflația a fost prognozată la un nivel de 5,4 la sută. Mai mult, potrivit prognozelor BNM, în trimestrul trei al anului 2022 inflația ar putea depăși pragul de șapte procente. Ulterior, conform prognozelor creșterea preturilor ar urma să se tempereze.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.