Cristian Bulat, un tânăr din satul Cușmirca, și-a deschis o fermă modernă de vaci. Ce obiective și-a propus antreprenorul
Embed:
Cristian Bulat, un tânăr din satul Cușmirca, și-a deschis o fermă modernă de vaci. Ce obiective și-a propus antreprenorul

Este student la două universități, iar după lecții, administrează o mică fermă de vaci. Este performanța lui Cristian Bulat, un tânăr de 24 de ani din satul Cușmirca, raionul Șoldănești. În timp ce mulți dintre semenii lui visează să plece în străinătate în căutarea unui trai mai bun, Cristian nu vrea altceva nimic decât să-și dezvolte afacerea, alături de părinți și rude.   

Cristian Bulat a decis acum doi ani să deschidă o fermă de vaci. Tânărul a decis să se facă antreprenor, în primul rând, pentru a-și convinge tatăl să rămână acasă.

"Într-o bună zi tata vroia să plece peste hotare , eu eram student, sora tot, și mi-a venit ideea să facem fermă", a spus fermierul Cristian Bulat.

După șase luni de muncă asiduă, tânărul a câștigat un grant, a mai împrumutat bani de la bancă și a reușit să ridice o fermă modernă. Astăzi, crește 30 de vaci, dintre care 18 mulgătoare, iar fiecare membru are sarcini bine determinate.

"Eu de lapte, vine mașina, îl dau, îl încarc, îl măsurăm. Facem grăsimea la aparatul acesta", a zis mama lui Cristian, Svetlana Bulat.

A meu este furajul vitelor, să îl fac, sa le dau mancarea, toată curățenia de prin jurul lor", a spus tatăl lui Cristian, Iaroslav Bulat.

"Tata e mai mult în fermă, eu mă duc pe dealuri, ce ține de arat, cultivat, semănat, pentru furaje. Silosul, fânul, il facem noi, la fel porumbul, ce ține de premixuri, nutrețuri, avem multe pe care le cumpărăm", a zis fermierul Cristian Bulat.

Animalele oferă zilnic 250 de litri de lapte care ajung la o fabrică din Soroca. Pentru un litru de lapte familia primește cinci lei. Cristian spune că are mare grijă de calitatea produsului pe care-l vinde.

"Mă strădui sa fie mâncare cât mai bună, căci avem și rezultate bune. Laptele e în cantități mai mari și e de calitate. Aici e tehnologie, rațion de mâncare, ca sa fie totul ca în țările europene", a spus fermierul Cristian Bulat.

Tânărul în vârstă de 24 de ani este student la două universități din Capitală. Studiază dreptul și zootehnia.

"Avem probleme mari cu veterinarii, nu îi putem găsi și m-am gândit să rezolv eu problemele. Prima jumătate a zilei la universitatea de drept, a doua jumătate plec acasă, la fermă. La universitatea agrară e prin corespondență. E greu, dar trebuie să le scot pe toate la capăt", a afirmat fermierul Cristian Bulat.

Tânărul fermier nu își face prea multe planuri pentru viitor, însă merge cu încredere spre obiectivele fixate.

"Visul meu este să ajung la 50 de capete mulgătoare, să pot eu cu familia să o gestionez. Să lucrez acasă la mine, să fiu lingă mama și langă tata, lânga neamuri. Să fiu stăpân la mine în țară, să nu fiu robul altcuiva", a spus fermierul Cristian Bulat.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.