Cristina Lesnic: Chișinăul insistă pe organizarea unei vizite de documentare cu participarea reprezentanților OSCE la depozitul de la Cobasna
Embed:
Cristina Lesnic: Chișinăul insistă pe organizarea unei vizite de documentare cu participarea reprezentanților OSCE la depozitul de la Cobasna

Chișinăul insistă pe organizarea unei vizite de documentare cu participarea reprezentanților OSCE la depozitul de la Cobasna, unde se păstrează 20 de mii de tone de muniții și arme ale fostei armate a 14 a URSS. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, după întrevederea cu reprezentatul special al OSCE, Franco Frattini.

La rândul său, oficialul a dat asigurări că examinează posibilitatea organizării unei astfel de inspecții și a precizat că depozitul întradevăr reprezintă un real pericol. Anterior un studiu al Academiei de Științe a Moldovei a arătat că în cazul în care s-ar produce o deflagrație la acest depozit, puterea exploziei ar putea echivala cu cea a unei bombe atomice de 10 tone, aproximativ cu a celor din Hiroșima și Nagasaki.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat că vizita la Cobasna este necesară pentru a exclude posibile pericole.

"Pentru noi este importantă securitatea, securitatea atât în interiorul țării, cât și securitatea la nivel regional. Acest depozit se află nu departe de Ucraina. Nu există niciun raport, precis, clar, ce se găsește în acest depozit. Iar aceste muniții, care se regăsesc în acest depozit, pot genera o situație de criză", a afirmat vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Reprezentantul special al OSCE, Franco Frattini, a confirmat că munițiile depozitate la Cobasna pot prezenta un pericol real, iar din acest motiv situația necesită o abordare constructivă.

"Aceste muniții prezintă pericol pentru populație. Cel puțin, în privința acestor muniții trebuie să verific, dacă există o abordare mai pozitivă în acest sens. Este o întrebare deschisă și pentru mine, eu nu am răspuns acum, dar voi examina această situație", a menționat reprezentantul special al OSCE, Franco Frattini.

În 2017, ONU a adoptat o rezoluție prin care cere retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine și a munițiilor staționate ilegal pe teritoriul țării noastre. Divizia armatei ruse din Tiraspol face parte din fosta armată a 14 a URSS. Unitatea care staționează în regiunea transnistreană s-a implicat activ în conflictul de la Nistru din 1992, de partea separatiștilor din Tiraspol. În regiune se află și depozitul de armament de la Cobasna, unde se estimează că au mai rămas peste 20 de mii de tone de muniții și arme.

Totodată, în cadrul întrevederii, Lesnic și Frattini au abordat problema satului Varnița, raionul Anenii Noi, care recent a fost inclus ilegal în componența așa-zisei RMN prin decretul liderului de la Tiraspol. Reprezentantul special al OSCE a declarat că va examina acest subiect pentru a găsi soluții concrete.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.