Criza energetică face primele victime. Cea mai mare fabrică de zahăr din Moldova a trecut la alimentație cu păcură
Embed:
Criza energetică face primele victime. Cea mai mare fabrică de zahăr din Moldova a trecut la alimentație cu păcură

Cea mai mare fabrică de zahăr din Moldova primește, de aproape două săptămâni, doar 24 la sută din volumul necesar al gazelor naturale, motiv pentru care a trecut la rezerve de păcură. Acestea vor ajunge însă doar până la sfârșitul lunii octombrie. Dacă până atunci gazul nu va fi livrat în volum deplin, întreprinderea va fi nevoită să-și sisteze activitatea, iar pierderile producătorilor de sfeclă de zahăr vor ajunge până la 300 de milioane de lei. Informația a fost confirmată pentru postul nostru de televiziune de spicherul Comitetului de Conducere al fabricii, Alexander Koss.

Într-un mesaj, la solicitarea postului nostru de televiziune, conducerea celei mai mari fabrici de zahăr ne-a comunicat că în prezent este în căutarea soluțiilor pentru a suplini rezervele de păcură. "Dacă nu vom avea destule gaze și păcură, vom fi nevoiți să oprim recepționarea și prelucrarea sfeclei de zahăr. Populația nu avea de suferit, pentru că avem rezerve de zahăr, totuși noi vom suporta pierderi serioase. Pierderile agricultorilor vor fi foarte mari, în jur de 250-300 de milioane de lei", - ne-a comunicat spicherul Comitetului de Conducere al fabricii, Alexander Koss.

Iar reprezentanții celei mai mari fabrici de panificație din Republica Moldova susțin că analizează toate variantele posibile de producere pentru a micșora consumul de gaze.

"În cazul micșorării volumelor de gaze, vom pune în funcție cele electrice, însă va fi nevoie de modificat puțin sortimentul. Vom face tot posibilul ca populația să fie aprovizionată cu pâine. La moment, 20 de procente sunt electrice și 80% pe gaze. (REPORTER) Cum va influența trecerea la sobe electrice? - Puțin va afecta pentru că producerea pe gaze este mai eficienta decât producerea pe cele electrice, de aceea și modernizarea întreprinderii a fost bazată pe trecerea la cuptoare pe gaz."

În cadrul emisiunii "În centrul atenției" de la Publika TV, experții economici au atenționat că o creșterea semnificativă a prețurilor la gazele naturale este inevitabilă, iar acest lucru va lovi, în primul rând, în populație, care este cel mai mare consumător, dar și în activitatea întreprinderilor mari.

"Problema gazelor este una mai mult socială, decât economică. Avem puține întreprinderi în țară, dar gazele naturale influențează semnificativ formarea prețurilor."

"În loc de 90 de milioane de metri cubi de care avem nevoie în octombrie, noi obținem doar 53, adică puțin peste jumătate. Este clar că industria noastră, în mare parte, activează pe gaze. Sunt unele întreprinderi care au surse alternative, dar sunt foarte puține. Va fi o lovitură foarte mare asupra industriei, luând în considerare că suntem o țară săracă, iar prețul la gaze va crește de două și chiar mai mult. "

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.