Criza sanitară din Moldova se adâncește. Numărul deceselor provocate de COVID-19 a crescut cu peste 27 la sută
Embed:
Criza sanitară din Moldova se adâncește. Numărul deceselor provocate de COVID-19 a crescut cu peste 27 la sută

Republica Moldova este în pragul unei crize sanitare provocată de creșterea numărului de bolnavi de COVID-19.
Potrivit Ministerului Sănătății în ultima săptămână numărul de cazuri noi a crescut cu cinci la sută comparativ cu săptămâna anterioară, iar al deceselor cu peste 27 la sută.

Potrivit cifrelor oferite de Ministerul Sănătății, în ultimele șapte zile Moldova s-a apropiat de recordul de îmbolnăviri și decese înregistrat în primăvară.
 Săptămâna aceasta au fost confirmate 9.902 cazuri noi de COVID-19, cu cinci la sută mai mult față de acum șapte zile când au fost înregistrate 9.443 de îmbolnăviri. Datele oficiale arată că la sfârșitul lunii septembrie numărul pacienților infectați cu SARS CoV-2 era de 8.207, iar la mijlocul lunii septembrie de 7.300.  Odată cu creșterea numărului de cazuri noi, se înregistrează și o rată mai mare a deceselor. În ultimele șapte zile au murit din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus 217 oameni, cu 27 la sută mai mult decât acum o săptămână. Cifrele din primele două săptămâni ale lunii octombrie sunt cu 60 la sută mai mari în comparație cu cele din ultimele două săptămâni ale lunii septembrie. Cea mai gravă situație este în municipiile Bălți și Chișinău unde în ultima săptămână au fost înregistrate 483 și respectiv 348 de cazuri de COVID la o sută de mii de locuitori. Printre cele mai afectate raioane se mai numără Glodeni, Anenii Noi și Sîngerei. O situație catastrofală se înregistrează în stânga Nistrului unde sunt 575 de cazuri la o sută de mii de populație, de două ori mai mult decât media din dreapta Nistrului.

Expertul internațional în sănătate publică Ala Tocarciuc spune că deși numărul cazurilor de COVID-19 este foarte mare, Republica Moldova încă nu a atins cota maximă în acest val al epidemiei. Ea menționează că în situația creată autoritățile au două soluții.


"În condițiile în care noi avem capacități în sistemul medical noi nu intervenim foarte mult pe restricții în plan social pentru că suntem siguri că sistemul medical va rezista și va putea trata pe toți cei bolnavi. În condițiile în care noi avem capacități limitate în sistemul medical, atunci ar trebui să aplicăm restricții comunitare pentru a diminua numărul de bolnavi și respectiv presiunea pe sistemul medical."

Ala Tocarciuc se pronunță pentru impunerea unor restricții care ar rupe lanțul transmiterii virusului de la o persoană la alta pentru o perioadă de timp.


"Sunt foarte ezitante acțiunile lor. Nu văd o explicație argumentată sau justificată de ce nu se aplică niște măsuri mai stricte. Par să fie depășiți de situație. Cu așa un număr mare de cazuri să nu se întreprindă nimic e ceva inexplicabil."


Potrivit Ministerului Sănătății, în spitalele din țară sunt 3017 locuri destinate pacienților cu COVID-19, inclusiv 335 paturi în secțiile de terapie intensivă. Aceste locuri sunt ocupate în proporție de peste 90 la sută. Încă o mie de paturi pot fi activate la necesitate, dar autoritățile menționează că acest fapt ar pune o presiune uriașă pe medici și spitale.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.