Cronica lui Bogatu. 2 martie 2019
Embed:
Cronica lui Bogatu. 2 martie 2019

Calmul dinaintea furtunii?

Încheierea alegerilor parlamentare, după cum era de așteptat, a domolit forfota politică din societate. Însă răgazul survenit pare-se că nu-i decât calmul dinaintea furtunii. Germenii unei tensiuni postelectorale sunt sădiți de sentimentele electrice pe care le-au produs rezultatele scrutinului. Nimeni dintre principalii concurenți nu-i satisfăcut.

Nu există nici învingători, nici perdanți. Toate cele trei formațiuni favorite care au intrat în Parlament dau senzația că ar fi măcinate de frustrări și consideră că le-a scăpat din mâini un câștig meritat. Totuși, există un detaliu curios care face diferența între PDM, pe de o parte, PSRM și blocul ACUM pe de alta.

PDM vrea negocieri

Deși, repet, am senzația că democrații nu sunt mulțumiți de rezultat, ei recunosc validitatea alegerilor. PSRM și ACUM, dimpotrivă, nu au puterea să se împace cu realitatea politică stabilită în urma votului de la 24 februarie. Pentru ACUM, ziua alegerilor a fost una neagră, nici mai mult nici mai puțin.

Contrariile se atrag

Andrei Năstase ulterior și-a nuanțat poziția, afirmând cum că ar pleda pentru alegeri anticipate doar în cazul în care s-ar reveni de la sistemul electoral mixt la cel proporțional. Dar ca să schimbi ceva, trebuie să muncești în Parlament, să cooperezi cu alte partide. Cu cine se va alia ACUM? Deocamdată poziția sa este mai aproape de cea a socialiștilor care de asemenea nu exclud nici ei o eventuală nerecunoaștere a alegerilor parlamentare. Contrariile se atrag, de bună seamă.

Deschid ușa FSB-lui?

Se vede că PSRM și ACUM digeră greu rezultatul obținut în alegeri, asta e clar, iar pe acest fundal de insatisfacție își dau mâna diverși experți și ideologi afiliați ambelor partide care îndeamnă la crearea unei alianțe așa-zis tehnice pentru înlăturarea oligarhului cel rău de la putere, insinuând că astfel vor instala normalitatea în țară. Asta e cea mai degradantă speculație postelectorală care descalifică în primul rând blocul ACUM, întrucât induce ideea mincinoasă că PSRM ar fi un partid neoligarhic, că deoligrhizarea și combaterea corupției ar fi posibile cu ajutorul cleptocrației ruse.

Ca să nu mai spun că o alianță cu PSRM ar deschide larg ușa în instituțiile statului pentru agenturile Kremlinului, ai  FSB-lui și ai altor servicii secrete ruse.

Alegeri competitive

Curtea Constituțională se va pronunța asupra legalității alegerilor la începutul lunii martie după ce instanțele de judecată vor examina toate contestațiile care, de bună seamă, nu sunt deloc puține. Între timp, Comisia Electorală Centrală a definitivat practic perfectarea actelor necesare pentru validarea scrutinului. Oricum, toți observatorii internaționali, și misiunea OSCE, și delegația UE, și reprezentanții Institutului Republican American consideră că, în ciudă unor abateri și nereguli, alegerile au fost în linii mari corecte și libere.

SUA: Mișcați-vă rapid

SUA felicită cetățenii Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală și partidele care au acces în parlament în urma alegerilor din 24 februarie, constatând că alegerile au fost competitive. Departamentul de Stat american cere să fie înlăturate lacunele semnalate în campania electorală și în ziua votului și îndeamnă liderii Republicii Moldova să se miște rapid pentru a forma un nou guvern

Despre interesul SUA de a avea la Chișinău cât mai curând posibil după alegeri un guvern democratic și pro-occidental am vorbit și înainte de alegeri. Că Washingtonul le va da ghes politicienilor moldoveni să formeze un guvern pro-occidental am anticipat în cronicile anterioare.

În condițiile agresiunii ruse împotriva Ucrainei și ale ostilității pe care o etalează Moscova față de statele occidentale, Republica Moldova contează enorm în jocurile de putere din această parte a lumii. Washingtonul nu poate admite destabilizarea Republicii Moldova și transformarea ei într-un pistol rusesc înfipt mișelește în spatele Ucrainei și de aceea va acționa ca atare.  

PDM contra anticipatelor

Vineri PDM s-a pronunțat fără echivoc împotriva alegerilor anticipate, considerând că în actualele condiții de acest scenariu ar putea să profite forțele care doresc ruperea echilibrului politic și social în Republica Moldova. Deși democrații se arată deschiși pentru un dialog cu PAS și Platforma DA, cele două partide ale blocului ACUM s-au grăbit vineri să respingă oferta PDM, ceea ce ar însemna că, sfidând semnalele partenerilor noștri occidentali, încurajează accederea la guvernare a socialiștilor pro-moscoviți.

Mircea Druc: degetul pe rană

Poziției adoptate de SUA și de observatorii internaționali se raliază fostul premier și lider al Mișcării de eliberare națională care a pregătit desprinderea Republicii Moldova de URSS, Mircea Druc. El de asemenea consideră că alegerile au fost egale și democratice, iar formarea unui nou guvern nu trebuie tergiversată. Mircea Druc pune degetul pe rană și ne spune cui de fapt convin alegerile anticipate pe care și le doresc se pare unii dintre concurenții electorali.

Mircea Druc: cui convine?

Moscovei, spune pe bună dreptate Mircea Druc, nu-i trebuie Republicii Moldova, ea trebuie să poată influența Kievul, pentru că, în martie, sunt alegeri la Kiev, cu o miză de o sută de ori mai importantă. Arătam într-un comentariu de luni imediat după scrutin că Putin a luat țeapă la Chișinău. Rusia într-adevăr a pierdut alegerile în fața Occidentului și României, însă Kremlinul s-ar revanșa din plin dacă Republica Moldova ar rămâne mult timp neguvernabilă și aruncată în haos, după cum își doresc unii concurenți electorali.

Cel mai bun premier

În opinia lui Mircea Druc, Pavel Filip este cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut Republica Moldova de la proclamarea independenții încoace și insistă asupra faptului că evoluțiile din ultimul timp trebuie privite nuanțat, cu obiectivitate și fără părtinire. El nu neagă faptul că Republica Moldova trebuie să înfrunte corupția și derapajele oligarhice, dar consideră că actuala putere este demonizată nu pentru a îmbunătăți lucrurile, ci pentru a fi înlocuită cu liotă de cleptocrați îndepărtați anterior de la putere

Mircea Druc: vendeta clanurilor

Cei care se erijează în luptători cu Plahotniuc, potrivit lui Mircea Druc, nu-s decât reprezentanții unui alt clan oligarhic întruchipat de Petru Lucinschi și reprezentat o vreme de Vlad Filat, iar astăzi de epigonii acestuia. Ceea ce pare a fi o luptă pentru un stat mai curat nu-i decât o vendetă a clanurilor.

Noul stăpân de la Moscova

Astfel, cei care vor acum să plătească orice preț, inclusiv cel al cârdășiei cu Putin, ca să scape de oligarhul cel rău de la Chișinău, își vor culege neapărat roadele muncii depuse. Se vor alege cu un nou stăpân de la Moscova. Vor simți pe pielea lor oligarhia cooperativei Ozero care, prin familia procurorului general al Rusiei Iuri Ceaika, o finanțează, zice-se, astăzi, pe Zinaida Greceanîi.

Dodon a obosit

Ca tabloul postelectoral să nu vă pară prea trist, trebuie spus că există și lucruri comice. Președintele Igor Dodon, deși nu a participat la alegeri, a obosit  în urma acestui scrutin și se duce iar la Moscova să se odihnească cu familia. El zice că l-au epuizat mai cu seamă criticile și acuzele de părtinire socialistă care i-au fost aduse în timpul campaniei electorale. Dodon într-adevăr pare sleit de puteri. Presa rusă amintește cu sarcasm că în două luni ale anului curent el a vizitat Moscova de trei ori, iar de când a devenit președinte a fost în capitala rusă de 30 de ori, bătând recordul stabilit de Voronin care de asemenea la începutul mandatului avea obiceiul să facă anticameră la Putin.

Acest mauvais ton amestecat cu promisiunile politice deșarte ale președintelui moldovean începe să-i irite pe ruși. Bănuiesc că Dodon se duce la Moscova să-și lingă rănile pricinuite de critica din Rusia, nu din Republica Moldova. Dacă nu poate nici trăi, nici suferi fără Moscova, cu toate că aceasta îl ia acum de fraier, poate rămâne acolo?

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.