"Cronograf" 2016 a început la Chișinău
Embed:
"Cronograf" 2016 a început la Chișinău

50 de pelicule din 22 de țări vor fi proiectate în premieră, la Chișinău, în cadrul festivalului de film documentar "Cronograf". Noutatea ediției din acest an sunt filmele pentru copii, turnate de regizori francezi. Cel mai bun documentar va fi premiat cu 2500 de euro.

La ediția din acest an a festivalului "Cronograf" a fost înregistrat un număr record de filme. Din 600 de documentare au fost selectate doar 50, care vor fi proiectate la cinematograful Odeon din capitală. Pe lângă lucrările înscrise în concurs, vor fi prezentate și câteva pelicule speciale.

"Avem o premieră absolută în care proiectăm filme pentru copii. Dacă ați observat chiar acum în sală copii mergeau la film. Aceste filme vin din Franța și sunt realizate grație colaborării pe care o avem foarte bună cu Franța", a povestit directorul festivalului "Cronograf", Virgiliu Mărgineanu.

Filmele înscrise în concurs au fost selectate de un juriu format din cinci membri, cinefili din Moldova, Statele Unite, Cehia, Austria și Franța. Festivalul este organizat cu suportul financiar al Programului european "Europa Creativă", care a contribuit cu 35 de mii de euro. Totodată, Guvernului Elveției a oferit peste 13 mii de euro.

"Ministerul Culturii a fost întotdeauna alături de acest eveniment pentru că conștientizează prestația și prestanța acestui eveniment în general în atmosfera culturală din Republicii Moldova", a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc.

Documentarele vor concura la patru categorii diferite. Regizorii filmelor care vor fi desemnate câștigătoare se vor alege cu premii bănești care variază de la 500 la 2500 de euro. Festivalul "Cronograf" a început astăzi și se va încheia pe 18 mai. Acesta se află la a 13-a ediție.

Sursa Foto: cronograf.md

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.