Scandal la biserica din Dereneu. Mitropolia Basarabiei acuză Mitropolia Moldovei că și-ar fi trecut lăcașul sfânt în gestiune cu grave încălcări
Embed:
Scandal la biserica din Dereneu. Mitropolia Basarabiei acuză Mitropolia Moldovei că și-ar fi trecut lăcașul sfânt în gestiune cu grave încălcări

Scandal fără sfârșit la biserica din localitatea Dereneu. Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei susțin că lăcașul a fost trecut înapoi în subordinea Mitropoliei Moldovei cu grave încălcări și fără consimțământul enoriașilor. Potrivit secretarului Mitropoliei Basarabiei, preotul Andrei Bucliș, Mitropolia Moldovei ar fi în cârdășie cu Agenția Servicii Publice. Protoierul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni a Mitropoliei Moldovei, preotul Vadim Corostinschi, respinge toate acuzațiile, iar Agenția Servicii Publice a precizat într-un comunicat de presă că instituția a respectat legislația în vigoare.

Potrivit secretarului Mitropoliei Basarabiei, când biserica din Dereneu a trecut din nou în subordinea Mitropoliei Moldovei, Agenția Servicii Publice a înregistrat modificările în lipsa unui proces verbal semnat de către membrii parohiei, care erau unicii în drept să decidă soarta comunității.

"Există o confirmare verbală, cel puțin la moment, că angajații din cadrul Agenției Servicii Publice favorizează într-un mod total abuziv Mitropolia Moldovei în detrimentul altor culte religioase."

Andrei Bucliș susține că instituția, în cârdășie cu Mitropolia Moldovei, a elaborat acte ilegale și a admis înregistrarea abuzivă a modificărilor.

"Considerăm că persoanele care ilegal au admis înlocuirea listei de membri urmează a fi trași la răspundere penală pentru abuz în serviciu, pentru uz de fals și pentru fals în acte publice."

Părintele Marin spune că va continua să slujească la Dereneu chiar dacă de trei ani ține liturghiile într-o anexă din curtea bisericii.

"De trei ani de zile ne luptăm prin judecăți, nimeni nu ne vede și nimeni nu ne aude și nimeni chiar nu vrea să ne vadă, să ne audă. "

În 2017, Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din Dereneu a trecut în subordinea Mitropoliei Basarabiei. Marin Florinel era parohul acestei biserici și slujea în sat de aproape 30 de ani. Atunci au început și scandalurile, enoriașii s-au împărțit în două tabere, cei care îl susținea pe părintele Marin și cei care își doreau să rămână sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Moldovei.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.