CSP a aprobat componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo
Embed:
CSP a aprobat componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo

Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Astfel, activitatea lui Stoianoglo va fi evaluată de expertul internațional anticorupție, Drago Kos, fostul procuror al Direcției Naționale Anticorupție din România, Mariana Alexandru, fostul judecător Lidia Bulgac, dar și de avocații Angela Popil și Ion Matușenco.
Potrivit CSP, lista candidaților a fost făcută publică luni, iar cereri de abțineri și recuzări nu au fost recepționate.
Hotărârea poate fi atacată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel.

Candidatul înaintat de președinție, Drago Kos, care va face parte din comisie, este expert internațional în anticorupție. El are 60 de ani și este originar din Slovenia. Timp de zece ani, Kos a fost președinte al Grupului de State împotriva Corupției al Consiliului Europei. Fostul procuror al Direcției Naționale Anticorupție din România, Mariana Alexandru, a fost propusă de CSP. Ea are o vechime de 30 de ani în magistratură, timp în care a instrumentat dosare de rezonanță, în care au fost condamnați, printre alții, politicienii Adrian Năstase, Elena Udrea, Cătălin Voicu și Monica Iacob Ridzi.
Este unul dintre puținii procurori din România fără achitări. Din comisie mai fac parte magistratul Lidia Bulgac din partea CSM, avocatul Ion Matușenco din partea procurorului general suspendat și Angela Popil din partea Ministerului Justiției. Luni, CSP a aprobat cu votul majorității Regulamentul cu privire la procedura de evaluare a performanțelor procurorului general. În cazul în care, în urma evaluării, Stoianoglo va primi calificativului „nesatisfăcător”, CSP propune președintelui țării eliberarea din funcție a Procurorului General. Amintim că la începutul acestei luni, președintele țării, Maia Sandu, a solicitat Consiliului Superior al Procurorilor să inițieze evaluarea activității șefului suspendat al Procuraturii Generale. Maia Sandu și-a motivat decizia prin necesitatea consolidării încrederii societății în instituția Procuraturii, care, în viziunea ei, este compromisă. Ea îl acuză pe Alexandr Stoianoglo de lipsă de rezultate în special în dosarele de rezonanță, în perioada în care acesta își exercita pe deplin funcția. Șeful suspendat al Procuraturii Generale a calificat drept ilegală și neîntemeiată solicitarea președintelui Maia Sandu de a-i fi evaluată activitatea. Stoianoglo s-a arătat mirat de faptul că o persoană care este suspendată din funcție poate să fie evaluată.
În ajunul evaluării sale în calitate de procuror general, Alexandr Stoianoglo a povestit pe pagina sa de Facebook despre cum a ajuns să candideze pentru acestă funcție în anul 2019, atunci când era implicat într-un proiect internațional de consolidare a relațiilor autorităților centrale din Republica Moldova și a celor din autonomia găgăuză, de unde este originar. Stoianoglo spune că a fost o provocare lansată public de câțiva foști procurori, care i-au reproșat că dacă nu va candida, atunci la șefia Procuraturii Generale vor ajunge oameni întâmplători. Țara avea nevoie de o procuratură apolitică și în afara intereselor, o procuratură care să slujească legii și oamenilor. Anume așa procuratură, având în vedere experiența mea politică și de procuror, eu aveam intenția să contruiesc. Acum despre concursul propriu-zis. Acesta a fost desigur o acțiune populistă, caracteristică pentru puterea care nu poate să stabilească corect prioritățile. Scopul principal al acestei acțiuni s-a redus la o dorință banală de a captura procuratura prin intermediul procedurilor democratice. Ce s-a întâmplat în continuare confirmă cele enunțate și anume anularea rezultatelor concursului, doar pentru că nu au trecut oamenii care trebuie, și deja demisia ulterioară a premierului, care prin orice mijloace, inclusiv și prin amenințarea cu propria demisie, dorea să-și numească omul său în funcția de procuror general", se precizează în postare. Stoianoglo spune că a respins toate propunerile din partea politicienilor și altor persoane, care, după ce a trecut în a doua etapă a concursului, i-ar fi promis să îl ajute să devină procuror general, însă nu a oferit nume. "Probabil, a fost și o parte întunecată a acestui concurs. Aceasta se confirmă și prin informația pe care am făcut-o publică în data de 04.10.21, după care am fost reținut și arestat. Potrivit informațiilor prezentate, au manifestat un interes enorm față de concurs nu doar politicienii, dar și diferite grupuri de interese și chiar diplomați. Dar eu nu am avut nicio legătură cu toate acestea, probabil nu a fost luată în serios candidatura mea chiar de la începutul concursului. Iată toată istoria numirii mele în funcție fără minciuni și intrigi", a mai scris Alexandr Stoianoglo.
Procurorul general suspendat se află în arest la domiciliu, după ce a fost reținut la începutul lunii octombrie. El este învinuit de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și exces de putere. Stoianoglo se declară nevinovat și susține că tot ce i se întâmplă este o răzbunare din partea președintelui țării, Maia Sandu. De cealaltă parte, șeful statului a menționat că decizia de a-l reține îi aparține procurorului de caz, Victor Furtună.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.