Culturi agricole distruse și fermieri disperați! Grindina a făcut prăpăd ieri în mai multe localități din țară
Embed:
Culturi agricole distruse și fermieri disperați! Grindina a făcut prăpăd ieri în mai multe localități din țară

Ploaia de ieri a făcut prăpăd în mai multe localități din țară.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în satul Grădinița din raionul Căușeni precipitațiile abundente au afectat în jur de 40 de hectare de livezi și aproape 85 de hectare de culturi agricole.
Iar în satul Ghindești din Florești au fost distruse în jur de 200 de hectare de sfeclă de zahăr și porumb.

Ploaia puternică a distrus mai multe culturi și în satul Cunicea din raionul Florești. Oamenii spun că de duminică, precipitațiile abundente nu mai contenesc. În weekend grindina le-a distrus aproape tot ce au avut pe câmpuri, prin grădini, iar ploaia de ieri a spălat ce a mai rămas.
Fiodor Turturnico are două hectare de căpșuni. Fermierul abia începuse luni luni să culeagă recolta, dar nu a mai reușit.

"Eu nu știu ce recoltă mai poți strânge. Uitați-vă, căpșuna nu mai are aspect comercial. Cine o va cumpăra? Poate doar la gemuri, suc. Noi nici pentru ziua de mâine nu suntem asigurați. E dureros. Am investit timp. Un an întreg am muncit. Nimeni nu s-a așteptat, de acolo a venit și încolo s-a îndreptat."

În aceeași situație este și consăteanul fermierului Constantin Falin, care are 20 de ari de căpșuni. Fermierul crede că dacă ar fi fost lansate rachete antigrindină, o parte din recoltă putea fi salvată.


"Nu m-am așteptat că aceste rachete antigrindină să nu fie lansate. Eu sunt gata să dau toată recolta de căpșune și maioul de pe mine îl dau, dar să mă uit în ochi la acel om, care nu a dat comandă să fie lansate rachete antigrindină. "

Iar acest producător de legume planifică să răsădească din nou cel puțin un hectar.

"Din legume eu am ardei, roșii, vânătă. Toate au fost destul de mult afectate de grindină, apoi de ploaie. Așteptăm 10 zile să vedem, le lăsăm sau le scoatem. Să nu mai avem cheltuieli mai departe."

Neputincioși, localnicii spun că au rămas cu grădinile goale.


"Porumbul l-a distrus. De asemenea și cartofii, căpșunile au fost afectate. Poate porumbul încă își va reveni, dacă nu va mai ploua. Dar nu vom strânge atât cât ar fi trebuit. Dă doamne să nu mai fie ceva, să putem strânge măcar un pic de roadă. "


Potrivit IGSU, în satul Cunicea din Florești au fost distruse, în total, 108 hectare de legume și aproape 500 de hectare de livezi.

Reprezentanții Serviciului Antigrindină susțin că toate culturile compromise din comună, se află pe terenurile deasupra cărora nu au dreptul să lanseze rachete.

"Serviciul protejează doar 60 de procente din teritoriul comunei Cunicea. 40 de procente din teritoriu, nu se protejează, fiindcă se află înspre Nistru. Serviciul nu are dreptul să lanseze rachete în direcția frontierei de stat cu România, cu Ucraina și în direcția râului Nistru. "


Serviciul Antigrindină anunță că de la începutul lunii iunie, a lansat în centrul și nordul țării aproape 1300 de rachete, aproape jumătate din numărul total de proiectile lansate de la sfârșitul lunii aprilie.


În satul Ghindești din același raion, pe lângă sutele de hectare de culturi distruse, patru case au fost inundate. Soții Iurcenco povestesc că apa a fost atât de mare încât n-au putut salva păsările de prin ocoale. Este deja a cincea oară în această lună când le este inundată gospodăria, afirmă soții.


"E distrus tot, și suntem și noi distruși. Grădina e nămolită toată, apele au luat păsările, cu tot cu mâncarea lor. Cămara unde țineam mâncarea păsărilor a fost spălată de ape. Am scos nămolul cu căldările. 70 de puișori iată așa, s-au spălat. Cloștele cum stăteau, parcă au intrat în pământ, nici urmă."


Disperați, oamenii încearcă să se protejeze de intemperii cum pot.


"Am pus nisip în saci, să nu ne mai vină nămol în ogradă. Ținem mașina la vecini, nu putem nici să ieșim din ogradă. De-ar veni să ne ajute cu scosul nămolului, că e imposibil să-l scoți pe tot cu lopata."


În localitățile unde s-au înregistrat prejudicii mari s-au format comisii specializate, care ar urma să estimeze valoarea pierderilor.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.