CURS VALUTAR! Moneda națională se întărește în raport cu principalele valute de referință
Embed:
CURS VALUTAR! Moneda națională se întărește în raport cu principalele valute de referință

Leul moldovenesc devine tot mai puternic față de principalele valute de referință.
În ultimele luni, acesta s-a apreciat în medie cu peste două procente față de euro și lira sterlină.
Experții economici susțin că tendința ar putea continua și în următoarele luni, iar acest lucru se datorează atât situației de pe piața externă, cât și celei din țară.
Banca Națională a Moldovei precizează că scopul principal al întăririi leului este de a opri majorarea prețurilor.

"În ultimele patru luni, leul s-a întărit față de principalele monede de referință. Cea mai mare creștere este față de euro. Astfel, dacă pe 21 aprilie, un euro costa 21 de lei și 69 de bani, astăzi moneda europeană a atins cea mai mică cotație din acest an - 20 de lei și 10 bani. Diferența este de un leu si 59 de bani. Leul câștigă teren în ultimele luni și față de lira sterlină și dolar cu un leu și 51 de bani și, respectiv, 72 de bani".
Experții economici susțin că aprecierea leului cu două procente se datorează deprecierii monedei euro față de dolar pe piețele valutare externe, dar și vânzării în sume record de valută pe piața internă, peste 4 miliarde de dolari în ultimele 12 luni. Acest lucru duce la creșterea ratei inflației.

"Oferta medie de valută anul acesta va fi la un record. Oamenii noștri primesc remitențe de peste hotare, au economii, anul trecut nu au făcut cheltuieli și acum s-au băgat în cheltuieli".

Experții spun că BNM apreciază leul prin politica cursului valutar, pentru a putea reduce inflația.

"Acest comportament al leului este de fapt benefic pentru noi că amortizează cumva creșterea prețurilor. Nu m-aș mira dacă în următoarele trei luni de zile la un proces de creștere lentă a leului față de toate valutele. Câștigă cetățenii și puțin, nu pierd, dar ratează anumite șanse exportatorii, dar contextul este altul decât a fost anul trecut, exportatorii deja au prețuri foarte bune".

Într-un răspuns pentru postul nostru de televiziune, Banca Națională a Moldovei a precizat că în țara noastră este implementat un regim flotant al cursului de schimb, astfel nivelul acestuia este determinat de evoluțiile cererii și ofertei pe piața valutară internă. "Sezonul de vară - începutul toamnei se caracterizează prin oferta sporită de valută din partea exportatorilor, în special al celor de produse agricole. Suplimentar, în cazul unor valute precum euro și lira sterlină, un factor adăugător l-a constituit și deprecierea acestora față de dolarul SUA pe piețele valutare externe cu 5,34% și, respectiv, 3,99 la sută", precizează BNM. "În scopul îndeplinirii obiectivului său fundamental de asigurare și menținere a stabilității prețurilor, BNM promovează un regim de țintire a inflației și nu țintește un nivel anumit al cursului de schimb al leului", se mai notează în răspunsul oferit de instituție.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.