De frica coronavirusului, tot mai puțini cardiaci se adresează la medic
Embed:
De frica coronavirusului, tot mai puțini cardiaci se adresează la medic

Cei mai mulți moldoveni mor din cauza bolilor sistemului cardiovascular. Conform statisticilor oficiale, anul trecut, 21 514 persoane, diagnosticate cu diferite maladii ale inimii și-au pierdut viața. De la începutul pandemiei de COVID-19, cardiacii se confruntă cu o dublă amenințare. Aceștia sunt mai vulnerabili la noul coronavirus, iar odată infectați, starea lor de sănătate se agravează rapid. Totodată, din cauza restricțiilor legate de răspândirea infecției, mulți dintre pacienți refuză să meargă la controale de rutină. De exemplu, la Institutul de Cardiologie, numărul bolnavilor s-a redus în jumătate în comparație cu perioada de până la pandemie.


Potrivit datelor oficiale, lunar, la Institutul de Cardiologie din Capitală se adresau aproape 900 de pacienți pentru un control de rutină, iar în prezent cifra a scăzut în jumătate. Bolnavii se adresează doar dacă starea de sănătate se agravează, întrucât programările prealabile durează. Este și cazul Valentinei Gluh. Femeia în vârstă de 64 de ani a fost internată aproape o săptămână la spital deoarece suferă de hipertensiune arterială.

"Îmi era foarte rău, simțeam că mă sufoc tare, nu știam încotro să o iau și ce să fac. Însă am reușit să ajung la spital cu chin, cam greu, dar am ajuns într-un final. Am primit tratament, deja mă simt mult mai bine, însă am fost anunțată că trebuie să fiu operată. Merg acasă pe câteva zile și după revin înapoi."

Femeia spune că respectă cu strictețe recomandările specialiștilor pentru a evita infectarea cu noul coronavirus. Înainte de afi internată a făcut și un test la COVID-19, iar rezultatul a fost negativ.


"Nu am avut din rude pe nimeni infectat cu COVID-19, nu am avut contact cu nimeni. Din câte știu, rudele și vecinii nimeni nu s-a îmbolnăvit. Port masca mereu, îmi spăl mâinele des și le dezinfectez, stau mai departe de mulțime, la distanță mă strădui să fiu."

Potrivit specialiștilor din sănătate, noul coronavirus prezintă un pericol în plus pentru persoanele cu boli cardiovasculare. De frica acestuia, tot mai mulți pacienți refuză să meargă la consultații.

"Frica de o catastrofă te împinge deseori într-o altă catastrofă. Mult mai puține adresări avem la cardiologi, la medici de familie din frica de a nu contacta COVID-ul în spitale, în policlinici, respectiv cei care suferă de maladii cardiovasculare care necesită controale repetate, se adresează mai rar anume din acest motiv, frica de COVID."

Doctorii îndeamnă pacienții să nu abandoneze tratamentul și să respecte toate instrucțiunile cu regularitate.

"Un moment foarte important, în mod obligatoriu, un pacient care este hipertensiv cu dislipidemie nu trebuie să întrerupă tratamentul indicat anterior, fiindcă, din păcate, trebuie să cunoască un lucru, hipertensiunea arterială nu este o maladie care poate fi tratată radical, este un tratament pe viață."

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate 757 520 de persoane care suferă de boli cardiovasculare, în creștere cu 77 385 de cazuri, față de 2017.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.