Decizia Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate în aceeași zi
Embed:
Decizia Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate în aceeași zi

Alegerile prezidențiale și eventuale alegeri parlamentare anticipate nu pot fi organizate în aceeași zi. De asemenea, Legislativul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului șefului statului. Este hotărârea Curții Constituționale, pronunțată în această dimineață, în urma sesizărilor deputatului socialist Vasile Bolea și a parlamentarului Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco. 

Potrivit deciziei Curții Constituționale, scrutinul prezidențial și cel parlamentar nu pot avea loc în aceeași zi, chiar dacă, eventual, președintele țării va demisiona în această perioadă.

"Separarea puterilor presupune că autoritățile publice alese de popor să fie constituite într-un mod care se impiedice uniformizarea acestora, iar acest fapt conduce la interdicția suprapunerii campaniei electorale pentru alegerea Parlamentului cu cea de alegerea președintelui, un asemenea scenariu ar fi neconstituțional", a declarat DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale.

De asemenea, Înalta Curte a stabilit că nu este posibilă dizolvarea Parlamentului în ultima jumătate de an a mandatului prezidențial.

"Legea fundamentală interzice explicit și în mod absolut dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui republicii și nu prevede excepția de la această interdicție.", a spus DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale.

Anterior, președintele Igor Dodon a anunțat că nu-și va da demisia și s-a arătat convins că deputații coaliției PSRM-PDM nu vor vota pentru suspendarea lui din funcție. Potrivit deciziei Parlamentului, data alegerilor prezindențiale a fost stabilită pentru 1 noiembrie 2020. Mandatul actualului președinte al țării expiră în 23 decembrie.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.