Decizie CC: Șeful statului poate fi suspendat din funcție dacă refuză să desemneze un premier propus de majoritatea parlamentară
Embed:
Decizie CC: Șeful statului poate fi suspendat din funcție dacă refuză să desemneze un premier propus de majoritatea parlamentară

Președintele este obligat să desemneze la funcția de premier candidatul propus de o majoritate parlamentară formalizată. Dacă șeful statului refuză să facă acest lucru, el poate fi suspendat și chiar demis din funcție. Este interpretarea Curții Constituționale a trei articole din Legea supremă care se referă la desemnarea prim-ministrului. O sesizare în acest sens a fost depusă de deputatul Platformei DA, Igor Munteanu.

În decizia sa, Curtea Constituțională a subliniat că prerogativa președintelui în desemnarea candidaturii la funcția de premier este una limitată. Mai exact, dacă în Parlament există o majoritate formalizată, iar aceasta propune un candidat la funcția de premier, atunci șeful statului este obligat să-l desemneze, fără excepții.

Astfel, Curtea a menționat că președintele trebuie să fie imparțial din punct de vedere politic în procesul de desemnare al candidatului.

Totuși, dacă șeful statului se opune acestui fapt și refuză să înainteze la funcția de premier candidatul majorității, atunci el poate fi suspendat și chiar demis din funcție.

Aici, plenul Curții a făcut trimitere la articolul 89 din Constituție care prevede că, în cazul unor încălcări grave ale Legii Supreme, președintele poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputați. Însă tot Curtea trebuie să spună ce presupune expresia încălcări grave.

"În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele este obligat să înainteze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru. "

În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară, președintele este liber să propună candidatul său fără să țină cont de propunerile fracțiunilor parlamentare.

"În cazul în care președintele refuză să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată această situație trebuie soluționată prin prisma articolului 89 din Constituție, care prevede suspendarea din funcție și demiterea președintelui."

Am solicitat un comentariu în acest sens de la serviciul de presă al Președinției. Carmena Sterpu ne-a spus că instituția își va expune poziția la timpul potrivit.
Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu a depus sesizarea la Curtea Constituțională la mijlocul lunii iunie, când fracțiunea parlamentară din care face parte a elaborat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.