Deputații BCS au contestat la Curtea Constituțională modificările cu privire legea Procuraturii
Embed:
Deputații BCS au contestat la Curtea Constituțională modificările cu privire legea Procuraturii

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea și Vladimir Voronin, solicită Înaltei Curți să verifice constituționalitatea modificărilor operate în legea cu privire la procuratură, care prevede printre altele evaluarea activității Procurorului General de către membrii unei comisii speciale și reorganizarea Consiliului Superior al Procuraturii.
Sesizarea semnată de parlamentari a fost depusă astăzi la Curtea Constituțională.
De cealaltă parte, autorii proiectului spun că cei doi aleși nu au temei pentru a se adresa Înaltei Curți.

Într-o postare pe Facebook, Vasile Bolea menționează că modificările aprobate la sfârșitul lunii august, în lectură finală, de către majoritatea parlamentară, încalcă prevederile constituționale, atentează grav asupra principiilor de separare a puterilor în stat și fac ingerință în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor. Bolea a scris pe pagina sa de Facebook că prin acest proiect, actuala guvernare vrea să subordoneze justiția și procuratura.

Anterior, și procurorul general, Alexandru Stoianoglo a solicitat Înaltei Curți să suspende modificările până la soluționarea în fond a cauzei. Atunci, Procuratura Generală a precizat că aceste schimbări reprezintă un risc pentru independența Procuraturii și separarea puterilor în stat. Sesizarea lui Stoianoglo a fost însă respinsă de Înalta Curte.

Autoarea modificărilor în legea cu privire la procuratură, deputatul PAS Olesea Stamate, neagă acuzațiile aduse de Vasile Bolea și Vladimir Voronin. Mai mult, Stamate consideră că cei doi nu au temei pentru a se adresa la Curtea Constituțională, întrucât proiectul pe care l-a promovat în Parlament corespunde tuturor rigorilor constituționale.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.